UNATOČ KIŠI: Tisuće na uličnoj zabavi za 90. rođendan britanske kraljice

FaH

Tisuće ljudi sudjelovale su usprkos kiši u nedjelju u golemoj uličnoj zabavi ispred Buckinghamske palače kako bi proslavili službeni 90. rođendan kraljice Elizabete II., britanskog monarha koji je najdulje na vlasti.

Stotine stolova bile su postavljene duž Malla, velike avenije koja vodi do palače, za ručak na kojemu su se okupili predstavnici više od 600 dobrotvornih i drugih organizacija kojima je Elizabeta pokroviteljica.

Ručak koji je organizirao njezin unuk Peter Philips bio je završni događaj proslave rođendana tijekom vikenda koja je počela misom u londonskoj katedrali Svetog Pavla i nastavila se tradicionalnim mimohodom vojnika u svečanim odorama.

Elizabeta je u travnju navršila 90 godina, ali ga u skladu s tradicijom službeno slavi ljeti, što ipak nije jamstvo za dobro vrijeme, kao što se dogodilo ove godine.

Gosti su se kišnim kabanicama štitili od kiše koja je uoči ručka postajala sve jača, a neki su nosili kišobrane ukrašene britanskom zastavom.

Kad je kiša prestala, članovi kraljevske obitelji zajedno s princom Williamom, njegovom suprugom Kate i bratom Haryjem izašli su iz palače kako bi pozdravili mnoštvo.

Zatim su se kraljica i njezin suprug princ Philip s kojim je u braku 68 godina, provezli Mallom u kabrioletu mašući okupljenima koji su joj pjesmom zaželjeli sretan rođendan.

“Veoma cijenim vaše ljubazne rođendanske čestitke i ushićena sam i dirnuta brojnim porukama koje ste mi uputili”, rekla je.

Komentiraj