‘Umirovljenici, prestanite glasati po ideološkoj matrici. Nema ljubavi kada je u pitanju egzistencija!’

Autor:

01.10.2023., Zagreb - Na Medjunarodni dan starijih osoba platforma Umirovljenici zajedno organizira prosvjed, odnosno kako kazu "druzenju s gradjanima" na Trgu bana Jelacica . Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Platforma “Umirovljenici zajedno” u nedjelju je pozvala milijun i 240 tisuća umirovljenika da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju isključivo iz svog interesa i to za opcije koje im odmah nude porast mirovina, te je poručila građanima da ih neće iznevjeriti. 

“Umirovljenici, prestanite glasati po ideološkoj matrici, po sklonosti ili ljubavi. Nema ljubavi kada je u pitanju egzistencija, glasajte  za sebe!”, poručio je Milivoj Špika, jedan od koordinatora platforme, s konferencije za novinare održane na glavnom zagrebačkom trgu u sklopu druženja s građanima na Međunarodni dan straijih osoba.

Lazar Grujić, također koordinator platforme koja okuplja osam političkih stranaka umirovljeničkog predznaka, istaknuo je da platforma neće biti niti uz HDZ niti uz SDP do izbora, te je pozvao građane da im vjeruju.

“Već nas 30 godina varaju i obećavaju i ne ispunjavaju ono što su obećali”, rekao je Grujić za obje političke opcije koje su bile na vlasti u proteklih 30-ak godina otkako je 1999. promijenjen zakon po kojemu se moglo ići u mirovinu sa 10 najboljih godina i iznosom mirovine koja je odgovarala 75 posto prosječne plaće tih godina.

Špika ponavlja da traže povratak na uvjete koji su vladali prije tih zakonskih izmjena.

“Tražimo novi izračun mirovine na bazi 75 do 80 posto prosječne plaće u deset najboljih godina, uz ukidanje penalizacije za sva prijevremena umirovljenja”, istaknuo je Špika popraćen pljeskom i odobravanjem okupljenih građana.

Koordinatori su istaknuli da bi se na taj način preko 750.000 umirovljenika u Hrvatskoj izvuklo iz zone siromaštva. Po sadašnjoj formuli, kažu, osoba koja ide u mirovinu s punim stažem od 41 godine i sa 65 godina života ima mirovinu oko 450 eura. “Našim izračunom, oni bi startali s mirovinom od 700 eura pa naviše”, poručio je Špika.

Vješto pripremljen PR potez Vlade. Umirovljenici zajedno: Zamrzavanje cijena neće riješiti problem malih mirovina

Grujić: Vladi je cilj posvaditi umirovljeničke udruge 

Naveo je i da Vlada obmanjuje javnost tvrdnjama da je u proteklih šest godina prosječna mirovina porasla s 40 na 48 posto iznosa prosječne plaće. Po izračunu umirovljeničkih stranaka, ona je pala s 40 na 36 posto toga iznosa.

Rekao je i da neke od stranaka obećavaju povećanje mirovina u idućih deset godina, upitavši jesu li normalni jer svake godine umire 50 tisuća umirovljenika te ih za pet godina 250 tisuća neće više biti među živima.

“Umirovljenik želi promjene odmah i sada. U proračunu je dovoljno novca da se riješi nepravda. Želimo da se vrati sustav kakav je bio prije 1999. i nećemo odustati dok god ga vlada ne prihvati”, poručio je te istaknuo da  umirovljenička opcija nije ideološka, već interesna i mora surađivati sa svakom vladom.

Špika i Grujić pozvali su građane da im daju potporu jer će ih tek tada vlada shvaćati ozbiljno.

“Ova vlada ne želi riješiti siromaštvo umirovljenika i uporno odbija naše prijedloge”, istaknuo je Grujić. Podsjetio je i da je HDZ u predizbornom programu obećao mirovine u visini 50 do 60 posto prosječne mirovine, te rekao da danas ne bi bili na trgu da je HDZ-ova vlada ispunila ono što je obećala.

Ocijenio je i da su paketi pomoći umirovljenicima “najveće zlo” jer će jednom nestati s ovom vladom, a umirovljenici će, kaže, potonuti na dno.

Grujić je pozvao i Hrvatsku stranku umirovljenika i druge umirovljeničke udruge i stranke da se priključe platformi jer je to, kaže, u interesu umirovljenika, a protiv interesa “posvadi pa zavladaj”.

“A to radi upravo sadašnja vlada jer joj je cilj da nas posvadi kako se ne bismo okupili i svi zajedno izašli na izbore”, rekao je Grujić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.