UKRAJNA Istraga o smrti promatrača; Mogherini i Lavrov za poštivanje sporazuma

EPA/YURI KOCHETKOV

Ukrajina je u ponedjeljak, nakon što je od eksplozije mine poginuo američki promatrač Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), otvorila istragu o terorizmu.

Ukrajinske specijalne službe su u priopćenju navele da istražuju tu eksploziju koju uspoređuju s terorističkim djelom koje je izazvalo smrt.

Incident se dogodio u nedjelju blizu sela Prišib, u području koje kontroliraju proruski pobunjenici, u sepratističkoj regiji Luganska. Mina je eksplodirala pri prolasku ophodnje OESS-a, kada je ubijen jedan američki liječnik OESS-a i ranjena su dvojica promatrača, jedan Čeh i jedan Nijemac.

Ubijeni američki promatrač je prva žrtva specijalne promatračke misije (SMM) OESS-a u Ukrajini otkako je raspoređena prije tri godine u toj regiji gdje nadzire poštivanje mirovnih sporazuma.

Glasnogovornik lokalnih separatističkih vlasti je rekao da je vozilo naletjelo na protutenkovsku minu, prenosi AFP.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je sućut obitelji žrtve i obećao da će taj zločin biti rasvijetljen, a odgovorni kažnjeni.

Oko 600 promatrača OESS-a zaduženo je za kontrolu poštivanja mirovnih sporazuma na pobunjeničkom istoku Ukrajine gdje je više od 10.000 osoba ubijeno od početka sukoba u travnju 2014.

Šefovi diplomacije EU i Rusije Federica Mogherini i Sergej Lavrov razgovarali su u ponedjeljak u Moskvi, prilikom prvom posjeta šefice europske diplomacije Rusiji, i o situaciji u Ukrajini. Oboje čelnika istaknulo je važnost provođenja sporazuma iz Minska te da je dijalog jedini način na koji se rješavaju problemi.

Kako javljaju agencije, Lavrov je obećao da će Moskva iskoristiti utjecaj na pobunjenike i pozvati ih da poštuju sporazum o prijedlogu vatre s vlastima u Kijevu. Pozvao je Europsku uniju da, s druge strane, utječe na Ukrajinu.

Mogherini je istaknula da se Eu i Rusija razlikuju u stajalištima o ukrajinskoj krizi i aneksiji Krima, no da istodobno također smatra da je pridržavanje sporazuma iz Minska najbolji put rješavanja problema.

 

Komentiraj