Uhićena petnaestorica krijumčara migranata. Policija objavila detalje

Autor:

18.10.2008., Zagreb, Hrvatska - Policijski znak na sluzbenim vozilima.r"nPhoto: Goran Jakus/PIXSELL

Goran Jakus/PIXSELL

Policija je proteklog tjedna u 13 odvojenih slučaja podnijela kaznene prijave nad 15 muškaraca osumnjičenih za krijumčarenje ukupno 116 migranata, priopćeno je u ponedjeljak iz karlovačke Policijske uprave.

Svi ilegalni migranti su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za azilom.

U ponedjeljak, 25. rujna, kod Rakovice je uhvaćen muškarac, vozač kombija koji je pokušao pobjeći nakon što je uočio policiju. Ubrzo je pronađen i uhićen, tvrđeno je kako je riječ o 22-godišnjaku iz Ukrajine, a u vozilu je pronađeno 29 migranata.

Tog dana navečer kod Slunja je u kombiju kojega je vozio 27-godišnjak iz Slovačke pronađeno je pet migranata. U noći na utorak je 40-godišnjak iz Azerbajdžana kod Karlovca uhvaćen u prijevozu šest migranata automobilom.

U srijedu pred zoru su policajci kod Karlovca u kombiju kojega je vozio 48-godišnji turski državljanin zatekli deset migranata, a utvrđeno je i da je 40-godišnjak iz iste zemlje vozio automobil kao prethodnicu.

Tog dana prijepodne su kod Slunja zaustavljena dva vozila – automobil je bio prethodnica i vozio ga je 45-godišnjak iz Rumunjske, a kombiju kojim je upravljao 29-godišnjak iz Albanije, prevozio je 11 migranata.

Kod Vojnića je poslijepodne zaustavljen taksi bez uključenog taksimetra i utvrđeno je da 37-godišnjak iz Hrvatske prevozi četiri migranta. Navečer je kod Cetingrada 41-godišnjak s Kosova u automobilu prevozio osam migranata, a ujedno se bio dao i u neuspješan bijeg od policije.

U noći na četvrtak su kod Karlovca policajci ustanovili da 24-godišnjak s Kosova automobilom prevozi šest migranata, a ujutro toga dana da 28-godišnjak iz Turske u kombiju vozio osmero migranata. Navečer je pak u automobilom 30-godišnjak iz Mongolije prevozio pet migranata.

U noći na petak je kod Cetingrada u automobilu 49-godišnjak iz Turske prevozio dva migranta. Tog dana navečer je 24-godišnjak iz Rumunjske kod Slunja automobilom krijumčario sedam stranih državljana.

U subotu ujutro, 30. rujna, su kod Rakovice policajci zatekli 27-godišnjaka iz Rumunjske kako kamionom prevozi 23 migranta, i to u zatvorenom prostoru koji se ne može otvoriti iznutra.

PU: Svi strani državljani nezakonito ušli u Hrvatsku

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku vanjske granice protiv turskih državljanina s dozvolom boravka Francuske (40, 48 i 49), te protiv 28-godišnjeg turskog državljanina kao i protiv 30-godišnjeg državljanina Mongolije, tražitelja azila u Francuskoj, podnijeti su optužni prijedlozi Općinskom sudu u Karlovcu.

Protiv preostale desetorice osumnjičenih, zbog utvrđene osnovane sumnje da su strane državljane prevozili iz koristoljublja, podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, priopćila je PU karlovačka.

Interventna i specijalna policija educiraju se za postupanje s migrantima. Uče o ljudskim pravima

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.