EPA/MIGUEL GUTIERREZ

U Venezueli ostavku podnio bivši general zbog neslaganja s Madurom

Umirovljeni general venezuelske vojske podnio je ostavku na dužnost tajnika Državnog vijeća za obranu kako bi izrazio svoje neslaganje s Nicolasom Madurom, i tako se pridružio kritičarima unutar tabora predsjednika države koji je sučeljen s valom neprijateljskih prosvjeda.

Alexis Lopez je ostavku podnio prije tjedan dana, ali ju je obznanio tek u utorak navečer.

“Razlog je moje neslaganje s postupkom sazivanja i biranja državne ustavotvorne skupštine (ANC)”, rekao je u priopćenju, izrazivši nezadovoljstvo zbog neodržavanja referenduma o tom pitanju.

Njegova se ostavka događa u prilikama sve većeg pritiska na socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura čiju ostavku od početka travnja traže sudionici prosvjeda u kojima je poginulo 68 ljudi.

U Venezueli, gdje chavisti (dobili ime po pokojnom predsjedniku Hugu Chavezu) kontroliraju gotovo sve državne ustanove, u predsjedničkom taboru počinju se javljati kritički glasovi, među kojima je najsnažniji državne odvjetnice Luise Ortega.

Vojska, nezaobilazan čimbenik u politici ove zemlje, pružila je Maduru prije par tjedana “bezuvjetnu” potporu, ali je njezin glavni zapovjednik nedavno pozvao vojnike da prekinu sa “zločinima” nad prosvjednicima.

Analitičari ističu da bi gubitak vojne potpore mogao ubrzati odlazak Madura kojemu mandat istječe krajem 2018.

Madurovi protivnici upozoravaju da si predsjednik ustavnim izmjenama želi omogućiti što dulji ostanak na vlasti.

Nicolas Maduro pak optužuje Sjedinjene Države da financiraju oporbu kako bi izvela državni udar u toj zemlji u gospodarskoj krizi.

Komentiraj