U Turskoj počeli radovi na najvećem visećem mostu u svijetu

EPA/SEDAT SUNA

Turska je u subotu počela radove na golemom visećem mostu u Dardanelskom tjesnacu između Egejskog i Mramornoga mora, na sjeverozapadu zemlje.

Taj će most imati šest prometnih trakova i za javnost će se otvoriti 2023., na stotu obljetnicu osnutka turske republike, objavila je provladina agencija Anadolu.

Sukladno s tom godinom, glavni raspon mosta imat će 2023 metra, pa će tako biti najveći viseći most u svijetu, javlja Anadolu, ispred japanskog Akashi Kaikya koji između glavnih stupova ima 1991 metar.

To je tek jedan od mega projekata predsjednika Erdogana koji je diljem zemlje otvorio golema gradilišta kako bi izgradio “novu Tursku”, s infrastrukturom koja će se obnoviti do 2023. kada se obilježava sto godina otkad je Mustafa Kemal Atatuerk utemeljio Tursku Republiku.

Most će stajati više od 10 milijarda turskih lira (2,76 milijarda dolara), dodaje Anadolu.

Gradnja je povjerena južnokorejsko-turskom konzorciju.

Svečanom otvorenju gradilišta nazočili su predsjednik Erdogan na azijskoj strani i premijer Binali Yildirim na europskoj. Južnokorejski ministar prometa i infrastrukture Ho-ih Kang također je bio nazočan.

“Ovo će biti najbolji most u svijetu. Povezivat će Europu i Aziju”, rekao je Recep Tayyip Erdogan u jeku kampanje za referendum o proširenju predsjedničkih ovlasti koji će se održati 16. travnja.

Svečanost je upriličena na obljetnicu bitke za Dardanele koju su od proljeća 1915. britanske i francuske snage vodile protiv Osmanskog Carstva. Završila se teškim porazom Saveznika nakon devetomjesečnih borba.

Most koji će u čast te bitke dobiti ime “Most Canakkale 1915.” (turski naziv za Dardanele) bit će najveća stabilna građevina preko tog tjesnaca koji su stari Grci nazivali Helespont.

Komentiraj