Zadajući udarac naporima Trumpove administracije da naftnu i plinsku industriju oslobodi krutih Obaminih ekoloških pravila, američki Senat nije odobio rezoluciju kojom bi se ukinula ograničenja istjecanja metana iz bušotina na zemlji u vlasništvu savezne vlade.

Za rezoluciju je glasalo 49, a protiv 51 senator, uključujući neke republikance.

Do iznenađujućeg ishoda glasanja došlo je nakon što su čelnici Republikanske stranke tjednima pokušavali osigurati većinu od 51 glasa za rezoluciju koja bi poništila postojeća i spriječila donošenje novih sličnih pravila.

Izmjena pravila o metanu bio je prioritet industrije nafte i plina, ali tu mjeru nisu poduprli svi republikanci uz obrazloženje da bi pitanje metanskog otpada u budućnosti bilo teško regulirati.

Republikanski senator iz Arizone John McCain neočekivano je glasao protiv, kao i kolegice Lindsey Graham iz Južne Karoline te Susan Collins iz Mainea.

Uredba o metanu, koju je Obama donio u posljednjih nekoliko tjedana na dužnosti, novelirala je 30 godina stara pravila koja se tiču istjecanja metana prilikom bušenja nafte i plina. Tadašnja administracija tvrdila je da se tako godišnje može sačuvati 12,5 milijuna prostornih metara prirodnog plina.

Komentiraj