Prigodnom svečanošću u srijedu je na Trgu Portarata u Puli obilježen Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, a čelnici grada i Udruge antifašističkih boraca rekli su da se prisjećaju svih koji su svoje živote položili u borbi protiv fašizma, najvećeg zla.

U obraćanju nazočnima predsjednik Udruge antifašističkih boraca Grada Pule Livio Blašković podsjetio je da se ovaj dan obilježava u spomen na sjećanje kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi partizanski odred, takozvani Sisački odred istaknuvši kako je odred je imao 77 pripadnika, a kraj Drugog svjetskog rata doživjelo je njih 38.

“Riječ je o prvom antihitlerovskom odredu u cijeloj okupiranoj Europi pod vodstvom Vlade Janića Cape u kojoj su bila i dva Istrana, Jurica Kalc i Drago Jerman”, naglsio je Blašković.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako je Dan antifašističke borbe zapravo praznik ljudi koji su dali svoj život u Španjolskom ratu, u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu.

“Svi su oni imali isti cilj – da živimo u slobodi”, kazao je Miletić dodavši kako je “ponosan što je rođen i živi upravo u Puli koja počiva na antifašističkim načelima i uvjerenjima”.

Prije svečanosti, izaslanstva grada i Udruge antifašističkih boraca položila su vijence u spomen na sve poginule spomen obilježjima na Gradskom groblju, a potom i u Titovom parku.

Komentiraj