EMMANUEL MACRON Francuski predsjednik podržavao Gérarda Depardieua, sad ga se odriče

Autor:

(COMBO) (FILES) This combination of pictures created on December 20, 2023 shows
President Emmanuel Macron (L) at the Elysee Palace in Paris on December 13, 2023 and French actor Gerard Depardieu on June 6, 2013 in Nice, southeastern France. 
 French President Emmanuel Macron said on December 20, 2023 French film icon Gerard Depardieu, accused of rape, had become the target of a "manhunt" as the actor faces fresh scrutiny over sexist comments.,Image: 831288703, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Valery HACHE / AFP / Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pojasnio je svoje komentare koje je dao prošle goodine na račun optužbi protiv Gérarda Depardieua zbog seksualnih napada. Govoreći za francuski ženski magazin Elle, objavljenog u srijedu, Macron je sugerirao da su njegovi lanjski komentari, glede problema seksualnog uznemiravanja i nasilja, krivo interpretirani. „Želim poštivati principe, kao što je presumpcija nevinosti. To su isti principi koji će omogućiti da se u listopadu pravda zadovoljli, što je dobra stvar“, kazao je francuski predsjednik.

Depardieu će se u listopadu naći na sudu temeljem optužbi za seksualni napad na dvije žene na snimanju filma 2021. godine, dok se čeka podizanje optužnice za seksualni napad i silovanje glumice Charlotte Arnould. Još je niz drugih žena optužilo Depardieua za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. Glumac je negirao sve optužbe.

Macron je izazvao kritike prošlog prosinca kada se činilo da podržava Depardieua. Glumac je bio usred medijskih napada nakon emitiranja epizode istraživačke tv emisije „Complément d’Enquete“ koja je istraživala višestruke optužbe protiv glumca za seksualno zlostavljanje i druga djela neprimjerenog ponašanja.

Govoreći u emisiji C à Vous, predsjednik je sugerirao da je Depardieu žrtva “lova na ljude”, dodajući da je “veliki obožavatelj Depardieua” i da je glumac “učinio Francusku ponosnom”. U istom intervjuu odbacio je prijedlog tadašnje ministrice kulture Rime Abdul Malak da bi Depardieu trebalo oduzeti orden Legije časti.

“Upotrijebio sam izraz ‘lov na ljude’ na rodno neutralan način”, rekao je Macron za Elle. „Generalno, ne volim medijska suđenja i pravdu po tvitovima. Mi smo u društvu koje nastoji ubiti ljude u nekoliko dana, a onda ih zaboravi.” Macron je rekao da je njegovo stajalište “beskompromisno” kada je riječ o rješavanju pitanja “silovanja”, “dominacije” i onoga što je nazvao “kulturom brutalnosti”. “Moj prioritet uvijek je bila zaštita žrtava, a to je također slučaj u aferi Depardieu”, rekao je.

Macronovi komentari i intervju dolaze usred novog #MeToo vala u Francuskoj izazvanog odlukom glumice Judith Godrèche da progovori o svojoj maloljetničkoj vezi s redateljem Benoitom Jacquotom 1980-ih, kada je ona imala 14 godina, a on 39 godina. Judith Godrèche, koja kaže da je bila pod njegovim utjecajem i da je veza bila pogreška, podnijela je prijavu policiji protiv redatelja filmova „Zbogom, moja kraljice“ i „Dnevnika sobarice“ u veljači zbog “silovanja uz prisilu”. On je odbacio optužbe.

Njezini postupci i naknadna kampanja za okončanje kulture šutnje o uznemiravanju u francuskom filmskom biznisu pokrenuli su val #MeToo optužbi iz svijeta kinematografije, kao i drugih javnih i privatnih sfera života.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Liossa

prije 3 tjedna

****** Vruće djevojke čekaju vas na - - Top25.fun