U Muzeju grada Kaštela izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović

Izložba “Emanuel Vidović – Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović” otvara se u utorak u Muzeju grada Kaštela.

Autorica izložbe, koju su zajednički organizirali Muzej grada Kaštela i Muzej grada Splita, muzejska je savjetnica Nela Žižić, dok je kustosica muzejska savjetnica Mirela Vujević Duvnjak.

Izložba pokazuje presjek stvaralaštva splitskog slikara venecijanskog formativnog iskustva Emanuela Vidovića po kustoskoj koncepciji Nele Žižić, navode u Muzeju i dodaju da je izložba već gostovala u Varaždinu, Sisku, Samoboru, Mostaru i Klanjcu.

Iz Muzeja podsjećaju da je početkom 20. stoljeća Vidović bio središnja ličnost kulturnog života Splita, ali i nositelj modernih umjetničkih tendencija. To mu je prvo gostovanje u Muzeju grada Kaštela.

“Kaštelanska publika vidjet će 29 Vidovićevih slika koje su nastale od 1897. i 1953. godine u tehnici ulja na platnu, drvu ili papiru, akvarela, pastela i u kombiniranoj tehnici ulja i gvaša. Izložena su djela različitih motiva koje je Vidović duboko doživljavajući otkrivao i crpio iz atmosfera i ugođaja krajolika i interijera, po čemu je najprepoznatljiviji”, ističu u Muzeju.

Dodaju i da izložba obuhvaća rane slike venecijanske lagune, Chioggie, vedute i motive Splita, Vranjica, Solina, Trogira, Čiova, slikovite interijere splitskih i trogirskih crkava, splitske katedrale, vlastite intimne interijere, ateljee, blagovaonice, sobe, mrtve prirode. Izložbu prati i katalog sa 24 stranice.

Izložba se može posjetiti od ponedjeljka do subote od 9 do 20 sati, te nedjeljom od 9 do 13 sati, dok je blagdanima muzej zatvoren.

Izložba će ostati otvorena do 15. kolovoza.

Komentiraj