EPA/STR EPA/STR *** Local Caption *** 51720734

U eksploziji u vojnoj bolnici u Bangkoku 24 ranjena

U eksploziji bombe u bolnici u tajlandskome glavnom gradu Bangkoku ranjeno je u ponedjeljak 24 ljudi, a do napada dolazi na treću godišnjicu vojnog udara koji se u toj zemlji dogodio 2014. godine.

Nitko nije još preuzeo odgovornost za eksploziju u bolnici Phramongkutklao, u kojoj se liječe umirovljeni vojni dužnosnici i njihove obitelji.

“Bila je bomba. Pronašli smo komade od kojih je naprava sastavljena, električne žice i baterije”, rekao je Kamthorn Aucharoen,  zapovjednik policijske ekipe za eksplozive, dodajući da se ne zna tko stoji iza napada.

“Policija provjerava snimke skrivenih kamera”, dodao je.

Glasnogovornik vlade potvrdio je da je 24 ranjeno, a lokalna tv postaja prenosi da su uglavnom ozlijeđeni od rasprsnuta stakla.

Sumnja se da iza napada stoje  politički disidenti koji se protive vojnim vlastima ili muslimanski separatisti koji su uglavnom bazirani na jugu dominantno budističke zemlje.

Zamjenik šefa državne policije kaže da je bomba bila skrivena u kontejneru pored ulaza u ljekarnu.

U ponedjeljak je godišnjica vojnog udara koji se u toj zemlji dogodio 22. svibnja 2014. Pučem je svrgnuta demokratski izabrana vlada i prekinuti su mjeseci nereda s uličnim demonstracijama u kojima je bilo i žrtava.

Nakon udara, hunta poznata kao Nacionalno vijeće za red i mir, ugušila je otpor  i pojačala progone prema zakonima o pobuni i kleveti.

Tajland je ostao pod vojnom vlašću, a hunta je obećala opće izbore potkraj 2018. Vojna vlada dala je, međutim, do znanja da želi oslabiti političke stranke i zadržati stalan utjecaj na izabrane vlade, djelomice i kroz novi ustav kojega je u travnju odobrio kralj.

Komentiraj