Tvrtka Saab predstavila novu varijantu Gripena

Saab

Obrambena i sigurnosna tvrtka Saab predstavila je novu varijantu borbenog zrakoplova Gripen – Gripen Agressor.

Gripen Agressor se temelji na dokazanoj Gripen C seriji i predstavlja vrhunsku platformu na tržištu borbene obuke protiv neprijatelja. Ova nova varijanta Gripena donosi jedinstvenu kombinaciju visokih performansi, fleksibilnosti tijekom misija i dostupnosti u kombinaciji s niskim troškovima životnog ciklusa.

U borbenoj obuci postoje rastuće potrebe za platformom koja će imati vrlo napredne sposobnosti i služiti kao protivnik u borbi, a s ciljem postizanja što stvarnijeg borbenog treninga. Gripen Agressor predstavlja izuzetan zrakoplovni sustav koji će se koristiti kao protivnik u borbi te će piloti tijekom borbene obuke protiv njega moći poboljšati svoje borbene vještine. To će im pomoći da, prilikom stvarne borbe, pobijede neprijatelja naprednih sposobnosti.

“Postoji velika razlika između onoga što danas pružaju agresori na tržištu i budućih potreba. Kako bi obuka nalikovala borbi, potrebno je letjeti uz pomoć naprednih borbenih taktika protiv neprijatelja kakve predstavlja Gripen Agressor. Ukratko, piloti svjetske klase bi trebali trenirati protiv protivnika svjetske klase, a to je Gripen Agressor”, istaknuo je Richard Smith, direktor marketinga i prodaje Gripena.

Gripen Agressor temelji se na dokazanom oružanom borbenom sustavu serije Gripen C, no prilagođen je ulozi agresora. Sadrži sve poznate značajke rukovanja i letenja povezane s Gripenom C te njegovim naprednim senzorima i datalinkom, ali neće nositi pravo naoružanje. Gripen C serija u upotrebi je diljem svijeta, među ostalim i kod članica NATO-a te za nju postoji čvrsti plan razvoja s daljnjim poboljšanjima.

Zrakoplov-agresor ili zrakoplov-protivnik služi glumljenju neprijateljskih snaga u naprednom vojnom borbenom treningu. Eskadrile agresora koriste neprijateljske taktike, tehnike i procedure kako bi stvorile stvarno okruženje borbe u kojem piloti mogu trenirati. Saab vidi potencijal ove platforme kao agresora na visokoj razini, koji se uklapa u zahtjeve United States Air Force`s Adversary Air (ADAIR) i UK MOD`s Air Support to Defence Operational Training (ASDOT) te u bilo koje prilike u kojima korisnici žele pripremiti svoje pilote na izazove sofisticirane suvremene zračne borbe.

Koncept Gripen Agressora prvi je put predstavljen na DSEI 2017 u Gradu Londonu.

Komentiraj