HINA/ Daniel KASAP/ ua

Tusk kaže da je Hrvatska u 25 godina ostvarila ‘nevjerojatno’

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da je Hrvatska od međunarodnog priznanja prije 25 godina ostvarila “nevjerojatna postignuća” i da danas igra ključnu ulogu u jugoistočnoj Europi.

Hrvatsku je 15. siječnja 1992. priznalo svih dvanaest članica tadašnje Europske zajednice, u jeku rata za neovisnost nakon raspada bivše Jugoslavije 1991.

Godine 2009. postala je članica NATO-a, a 2013. Europske unije i na putu je gospodarskog oporavka nakon višegodišnje krize.

“Mi u Europi cijenimo to što ste postigli u 25 godina neovisnosti, to je nevjerojatno postignuće”, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Dodao je da je uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi “apsolutno ključna” u pogledu sigurnosti i političke izvjesnosti.

“Hrvatska je jamac da je situacija u Europi, pogotovo u regiji optimističnija nego prije”, istaknuo je poljski političar. “Hrvatska je za mene najbolji partner kojeg mogu zamisliti”, dodao je Tusk.

Premijer Plenković je ocijenio da je dolazak čelnika EU-a na obljetnicu priznanja “politička i simbolička gesta postovanja prema Hrvatskoj”.

Dvojica dužnosnika razgovarala su o integraciji Hrvatske u Schengen i eurozonu, stanju u EU-u nakon Brexita te o pripremi sastanakna na vrhu EU-a na Malti i u Rimu.

Nakon sastanka u Banskim dvorima, Plenković i Tusk otišli su u Hrvatski sabor koji svečanom sjednicom obilježava 25. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

Komentiraj