Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da Turska neće sudjelovati u novim američkim sankcijama nametnutim iranskom naftnom i brodarskom sektoru zato što su one usmjerene “destabiliziranju svijeta”.

Washington je sankcije obnovio u  u ponedjeljak pošto se ranije povukao iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila , ali je dopustio izuzeća za države koje su najveći kupci, među njima i Turskoj, da privremeno nastave nabavljati iranske sirovine.

Erdogan je osudio sankcije.

“To su koraci koji su usmjereni prema destabiliziranju svijeta. Ne želimo živjeti u imperijalističkom svijetu. Ovi će problemi biti istaknuti (koncem tjedna) na samitu u Parizu”, rekao je novinarima.

“Mi apsolutno nećemo pristati na takve sankcije. Kupujemo 10 milijardi kubičnih metara prirodnog plina. Ne možemo pustiti naše ljude da se smrznu od hladnoće”, kazao je turski predsjednik.

Turska, članica NATO saveza, snažno ovisi o uvozu energenata iz susjednog Irana čime zadovoljava svoje energetske potrebe.

Iran je Turskoj jedan od glavnih dobavljača nafte zbog susjedstva, kvalitete sirovine i povoljne cijene.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin je u intervjuu u utorak spomenuo privremeni period do prekidanja uvoza, koji bi trajao šest mjeseci.

“Nećemo odustati od naših interesa jer su Sjedinjene Države nametnule ovoj ili onoj zemlji sankcije iz različitih razloga”, rekao je Kalin.

“Procijenit ćemo period od šest mjeseci, no nećemo kompromitirati svoja načela”, dodao je.

Komentiraj