FaH

TURNEJA PO KAVKAZU: Papa Franjo se u Azerbajdžanu zauzeo za mir i vjersku snošljivost

Papa Franjo je posjetom Azerbajdžanu u nedjelju navečer završio svoj kratki boravak na Kavkazu, drugi u tri mjeseca nakon posjeta Armeniji, uputivši poziv na mir i vjersku snošljivost i susrevši se s katoličkim vjernicima.

Odmah nakon dolaska u Baku iz Tbilisija, Papa rođen u Argentini slavio je misu u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, gdje je sjedište salezijanskog centra i jedine katoličke zajednice u toj zemlji.

Katolika u toj malenoj zemlji s oko 9 milijuna ljudi, uglavnom muslimana, tek je 570, navodi Sveta Stolica, među kojima dvjestotinjak domaćih, a njihova jedina župa ima tek sedam svećenika.

U nedjelju je na misi sudjelovala gotovo čitava zajednica katoličkih vjernika. “Vi ste maleno stado tako dragocjeno u Božjim očima”, rekao je Papa u homiliji.

Ovo nije prvi put da Papa pohodi zemlju gdje su katolici u manjini, uz rizik nešto hladnijeg dočeka. U petak i u subotu bio je u Gruziji, gdje su katolici tek 2,5 posto stanovništva, pokazuju podaci Svete Stolice. Tako je stadion u Tbilisiju gdje je Papa u subotu imao misu bio poluprazan.

“Moglo bi se pomisliti da Papa gubi vrijeme” dolazeći ususret ovim zajednicama, rekao je u nedjelju na kraju mise. “Ali nije tako”, dodao je, uz pljesak nazočnih.

Papa se na tu temu vratio u zrakoplovu kojim se u nedjelju navečer vraćao u Rim, opetujući svoju opredijeljenost za “periferiju”. “Stvarnost se bolje razumije i vidi s periferije, nego iz središta”, ustvrdio je, prisjetivši se svog boravka u Albaniji 2014. i u Bosni i Hercegovini sljedeće godine.

Na susretu s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom nakon toga, pohvalio je put vjerske snošljivosti kojim je ta naftom bogata zemlja krenula nakon stjecanja neovisnosti prije točno 25 godina.

“Žarko želim da Azerbajdžan nastavi ići putem suradnje između različitih kultura i vjerskih zajednica”, dodao je u govoru održanom u centru Hajdara Alijeva, velebne građevine arhitektice Zahe Hadid koja je nedavno umrla.

Papa je u Bakuu pozvao zemlje na tom području među kojima vladaju napetosti da pronađu “jedinstvena rješenja radi trajne sloge i mira”.

Sveti Otac je zatim posjetio džamiju Hajdara Alijeva gdje se sastao sa šeikom kavkaskih muslimana Alahšukurom Pašazadehom. “Naš susret u bratskom ozračju na ovom mjestu molitve je velik znak, znak koji svjedoči o skladu koji religije mogu zajedno izgraditi”, istaknuo je Papa u toj prigodi.

Zatim je govorio o važnosti religije rekavši da je ona “čovjeku nužna kako bi ostvario svoju svrhu i kompas koji mu pomaže da se okrene dobru i kloni zla”.

Komentiraj