TZ Opatija

TZ Grada Opatije nastavlja realizirati projekt ‘Opatija Hike’

Turistička zajednica grada Opatije ostavaruje projekt ‘Opatija Hike – Povijesne staze i šetnice’ kojim želi revitalizirati, popularizirati i urediti opatijske staze i šetnice uz more te u zaleđu i povezati ih u jedinstvenu mrežu s novim sustavom označavanja.

Uz najpoznatiju opatijsku šetnicu Lungomare, cilj projekta je da se oživljavanjem postojećih šetnica u zaleđu stvori dodatni sadržaj za goste što će obogatiti njihov boravak.

Danas je predstavljena prva u nizu, ruta ‘Carmen Sylva’, na kojoj je postavljeno 63 novih putokaza i obnovljeno osam poučnih ploča zbog dotrajalosti, a uređena je i kompletna infrastruktura. Projekt će obuhvatiti pet staza koje će biti povezane u zajedničku mrežu.

Uređena je kompletna infrastruktura: staze su ‘dohranjene’ šljunkom, napravljena je nova i obnovljena postojeća ograda, uređene su Mala i Vela fortica te je uređeno okolno raslinje. Novom signalizacijom otkrit će se i posebna, dosad skrivena mjesta poput Carmen Ruhe – u stijeni isklesana klupa, na kojoj je Carmen Sylva, rumunjska kraljica tražila inspiraciju.

Kako su istaknuli iz opatijske Turističke zajednice, koja je nositelj ovog projekta, sada slijedi uređenje povijesne staze Put Mlekarice od Opatije do Veprinca.

“Cilj projekta ‘Opatija Hike’ je povezati i objediniti sve staze i šetnice u jedinstvenu mrežu, s jednim posebnim sustavom označavanja, adekvatno ih turistički valorizirati i tako stvoriti novi turistički proizvod. Specifičnost je u tome što ga neće koristiti samo turisti i posjetitelji, već i domaći stanovnici pa će biti u upotrebi 365 dana godišnje”, rekla je direktorica Turističke zajednice, Suzi Petričić, istaknuvši da se radi o projektu koji je idealna kombinacija s indoor wellness programima.

Tijekom prve faze rada na projektu, obiđene su su sve staze i šetnice: šetalište Carmen Sylva, staza za Veprinac u dva smjera: Opatija-Zatka-Veprinac i Opatija-Kolavići-Veprinac, zatim staza za Učku: Opatija-Ičići-Poljane-Poklon te obalno šetalište Lungomare. Staze su kategorizirane po kriterijima zahtjevnosti te će biti tematski obrađene pa će tako biti posebno označene šetnice bez zapreka pogodne za obitelji s dječjim kolicima ili za invalide, za šetnju s kućnim ljubimcima, školu u prirodi…

Polazište za sve rute je u centru Opatije na Slatini (ispod Policijske postaje) gdje će biti postavljena početna informacijska ploča na kojoj će biti prikazane sve staze s njihovim karakteristikama i ostalim korisnim informacijama. Orijentaciju tijekom hoda olakšavat će putokazi s piktogramima i oznakama udaljenosti. Staze će biti digitalizirane te će se pomoću QR koda moći preuzeti na mobilni uređaj.

Komentiraj