Izabrani američki predsjednik Donald Trump u utorak je imenovao Roberta Lighthizera predstavnikom za vanjsku trgovinu (USTR), a radi se o dužnosti koja se tradicionalno bavi međunarodnim trgovinskim pregovorima.

Lighthizer (69) je prema Bloombergu bio drugi čovjek tog ureda u mandatu republikanca Ronalda Reagana 1980-ih godina i prikupio je desetljeća iskustva u međunarodnoj trgovini, posebice u odvjetničkom uredu u kojem i danas radi.

“On ima veliko iskustvo u sporazumima koji štite neke od najvažnijih sektora našeg gospodarstva i često se u privatnom sektoru borio kako bi zaštitio Amerikance od loših sporazuma”, istaknuo je Donald Trump uvjeren da će Lighthizer “obaviti odličan posao” i okrenuti “novu stranicu” u trgovini.

Lighthizer, čije imenovanje treba potvrditi američki Senat, morat će se koordinirati s tajnikom za trgovinu Wilburom Rosoom i Peterom Navarrom koji je imenovan na čelo novog trgovinskog vijeća Bijele kuće.

Trgovinski program Donalda Trumpa jako je protekcionistički. Novi predsjednik obećaje američkim partnerima da će im nametnuti carine u znak odmazde, a to se napose odnosi na Kinu. Obećao je povući Sjedinjene Države iz Sporazuma o transpacifičkoj slobodnoj razmjeni (TPP) koji je potpisao Barack Obama s 11 zemalja regije Azije i Pacifika, ali nikada ga nije ratificirao američki Kongres.

 

Komentiraj