Tricky gostuje u Zagrebu i Splitu

Adrian Thaws, poznatiji kao Tricky, nastupit će u Tvornici kulture u Zagrebu i klubu Judino drvo u Splitu 3. i 4. prosinca, a koncertima će premijerno predstaviti svoj novi glazbeni projekt Skilled Mechanics.

Točno 20 godina nakon objave debi albuma ‘’Maxinquaye’’, izdanja koje je definiralo trip hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky predstavlja glazbu stvorenu otkad je postao stanovnik Berlina. U proljeće ove godine Tricky se preselio iz Velike Britanije u Njemačku, gdje je odmah počeo raditi na glazbenom projektu Skilled Mechanics. Zamišljen je kao glazbeni kolektiv bez granica, otvoren za različite kolaboracije, a trenutno ga, uz Trickyja, čine DJ Milo (suradnik još s kraja 80-ih, iz vremena ekipe The Wild Bunch) i bubnjar Luke Harris. Na njihovom prvom, za sada još uvijek neimenovanom, albumu sudjelovao je i nemali broj pjevačica, među kojima i Oh Land, Francesce Belmonte, Ann Dao, Xdarea i kineska reperica Ivy. Album Skilled Mechanics sadrži 13 pjesama, a najavio ga je singl ‘’Beijing To Berlin’’ na kojem je Tricky mikrofon podijelio s Ivy. Specifičnost novog materijala je i Trickyjevo preuzimanje glavnog vokala, što je praksa koju je uveo tek na svom posljednjem izdanju ‘’Adrian Thaws’’ iz 2014. godine.

Na globalnoj glazbenoj sceni Tricky se pojavio 1995. debi albumom ‘’Maxinquaye’’, prvim od njegovih jedanaest studijskih albuma. Nakon godina skupljanja staža kao suradnika Massive Attacka, dijela The Wild Bunch ekipe i bristolske scene, ovo izdanje od njega je napravilo svjetsku zvijezdu, a trip hop učinilo uzbudljivim novim zvukom na sceni. Trickyjeva tadašnja suradnica Martina Topley Bird do danas je ostala vjerojatno najprepoznatljiviji vokal njegovih pjesama, iako su surađivali na svega tri albuma. Općenito, Trickyjeva glazba bila je obilježena glavnim ženskim vokalima gotovo dva desetljeća, a kao suradnice pojavljivale su se Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cyndi Lauper, Costanza Francavilla, Nneka, Oh Land i mnoge druge. I lista muških glazbenika s kojima je Tricky surađivao je impozantna: DJ Muggs iz Cypress Hilla, članovi grupe Red Hot Chili Peppers, Bobby Gillespie iz Primal Screama itd. Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspio je ostati jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice, koji bez problema okreće novu stranicu u životu, a Skilled Mechanics projekt njegovo je novo veliko poglavlje.

Komentiraj