Tramišak u Mostaru: “Dva HDZ-a jedinstvena su u svemu u BiH”

Dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, izjavila je danas u Mostaru hrvatska ministrica europskih fondova Nataša Tramišak, objavio je klix.ba.

Ona i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman boravili su danas u Mostaru gdje su razgovarali s predstavnicima HDZ-a BiH.

Njihov domaćin Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, poslije sastanka je rekao kako su gosti danas upoznati sa svim što trenutno radi HDZ BiH te se osvrnuo i na nedavne izjave povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem ustava na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantirati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda”, najavio je Čović.

Ministrica Tramišak iskazala je veliku podršku HDZ-u BiH, kazavši da su dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Grlić Radman je pozdravio napore po pitanju privredne i prekogranične saradnju dviju država, napominjući kako česti dolasci hrvatskih dužnosnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i Bosni i Hercegovini uopće.

“BiH gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda. Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina. Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz lipnja, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmijeniti i Izborni zakon BiH”, kazao je Grlić Radman.

Komentiraj