TOLUŠIĆ “Hrvatsko tržište moglo bi postati iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, izjavio je da strahuje da bi hrvatsko tržište moglo postati iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće uvezene iz pojedinih članica EU, piše Večernji list.

Tolušić se boji da su se neki uvoznici zaigrali i da na hrvatsko tržište dolazi dio robe koja ne odgovara zdravstvenoj ni kvalitativnoj ispravnosti.

U svih 10 distribucijskih centara trgovačkih lanaca koje je ovih dana “češljala” njegova inspekcija utvrđeno je niz nepravilnosti. Uočeno je salmonelozno meso, nehigijena, nesljedivost proizvoda, nedostatna samokontrola, a “neškodljivo je uklonjeno” i 42,7 tona mesa s isteklim roka trajanja, bez propisane dokumentacije ili je smrznuto pred sam rok trajanja, dok se 9,5 tona povlači i s polica trgovina.

Ministar se zabrinjava i oko razloga upola jeftinije cijene uvozne piletine. “Svi se to moramo pitati. Osobno sumnjam da nisku cijenu uvozne piletine kreira isključivo visoka konkurentnost inozemnih proizvođača. Prije će biti da se neki rješavaju nagomilanih zaliha uzrokovanih i ruskim embargom pa ih prodaju ispod cijene, a čini se da nisu prošli ni kvalitetnu lokalnu kontrolu o zdravstvenoj ispravnosti”, izjavio je za Večernji list.

Komentiraj