Tisuće Mađara prosvjeduju protiv zabrane LGBT tema u mađarskim školama

Tisuće Mađara prosvjedovalo je ispred zgrade parlamenta u Budimpešti protiv predloženog zakona kojim bi se zabranilo raspravljanje o homoseksualnosti i promjeni spola u mađarskim školama.

 

Okupljeni prosvjednici su mahali duginim zastavama.

“Ovo je užasno i nehumano”, kazala je pomoćnica u vrtiću Dominika Pandsza.

“Pokušavaju ljudima ukinuti sva njihova prava. Ovo će zaključati neku djecu u ormaru, a oni bi trebali imati priliku izaći”, dodala je.

Drugi prosvjed ovoga mjeseca, nakon godinu dana stanke zbog koronavirusa, pokazao je da Orban nije bez opozicije. Šest opozicijskih stranaka, od desnice do ljevice, formiralo je koaliciju te će se zajedno suprotstaviti Orbanovom Fideszu iduće godine.

Orbanova vlada u ustavu je redefinirala brak kao zajednicu muškarca i žene te samo heteroseksualni parovi mogu zakonski posvojiti djecu.

Mađarska je prošle godine zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba. Odluka je vrijedila i retroaktivno za osobe koje su već promijenile spol, što je protuustavnim ove godine označio Ustavni sud.

Vladajući Fidesz je povezao amandman o zabrani LGBT tema u školi, poput one o promjeni spola, s posebnim zakonom koji predviđa oštrije kažnjavanje pedofilije, zbog čega protivnici teško mogu glasati protiv prijedloga.

“Neke organizacije koriste te radionice kako bi utjecale na seksualni razvoj djece takozvanim programima senzibilizacije, u sklopu anti-diskriminacijskih kampanja, koji mogu jako naštetiti fizičkom, mentalnom i moralnom razvoju”, navodi se u amandmanu Fideszovih zakona.

Udruge za promicanje prava LGBTQ osoba usporedile su prijedlog s ruskim zakonom iz 2013., kojim se zabranjuje “gej propaganda”.

Hatter, udruga za zaštitu prava LGBTQ osoba, navela je za vikend u otvorenom pismu da zastupnici ne bi trebali u utorak podržati odredbu, naglašavajući da su Ujedinjeni narodi već pozvali Mađarsku da ublaži diskriminaciju LGBTQ djece.

Komentiraj