Britanska premijerka Theresa May predstavlja u četvrtak program Konzervativne stranke za parlamentarne izbore 8. lipnja kojim se obećava ograničavanje neeuropske imigracije, prije početka pregovora o Brexitu.

Šefica konzervativne vlade kojoj ankete predviđaju premoćnu pobjedu na prijevremenim izborima trebala bi u Halifaxu, na sjeveru Engleske, najaviti povećanje poreza za zapošljavanje imigranata iz zemalja izvan Europske unije. Trenutno taj porez iznosi 364 funti godišnje za male tvrtke te do 1000 funti za srednje i velike tvrtke.

Porez je namijenjen punjenju fonda za osposobljavanje britanskih radnika. Neeuropski imigranti morat će i više pridonijeti za korištenje javnih zdravstvenih usluga NHS, po britanskom tisku.

Theresa May nada se na taj način smanjiti migracijski priljev na manje od 100.000 osoba godišnje, obećanje koje konzervativna stranka godinama teško ispunjava.

Po službenim statistikama, migracijski priljev tijekom godine završene u rujnu 2016. iznosio je 273.000 osoba: 596.000 osoba ušlo je legalno u Veliku Britaniju dok ih je 323.000 odande otišlo.

“Teško je izgraditi ujedinjeno društvo kad je imigracija previsoka i prebrzo raste”, rekla je May.

Komentiraj