TEATAR &TD PREMIJERA: “Prvi put kad sam ti vidjela lice” Olje Lozice

FaH

Kraj kalendarske godine zagrebačkog Teatra &TD obilježit će u srijedu 9. prosinca premijera najnovijeg projekta redateljice Olje Lozice, predstave “Prvi put kad sam ti vidjela lice” o suočavanju s gubitkom sjećanja pod prijetnjom degenerativne bolesti.

 Kako se ističe u najavi, riječ je o komornom projektu u kojemu je Lozica kao autorica zadala tek idejnu strukturu u kojoj jedna starija žena uz pomoć mlađeg muškarca rekonstruira svoj život, dok je tekst predstave oblikovan kroz glumačke improvizacije Olivere Baljak i Gorana Guksića.

Tekst je, tako, autorsko djelo Baljak i Guksića, materijal nastao u njihovim glumačkim improvizacijama, a tom je predstavom Lozica, jedna od najperspektivnijih hrvatskih redateljica mlađe generacije, željela “promijeniti smjer, odmaknuti se od već iskušanih formi, napraviti nešto intimnije, više usmjereno ka temeljnim ljudskim odnosima”.

U predstavi Tamara (Olivera Baljak) pokušava otrgnuti zaboravu ključne trenutke sjećanja, trudeći se u potpunosti ne izgubiti davno izblijedjeli odnos s čovjekom kojeg je voljela, i koji je volio nju.

“Suočena s posljedicama galopirajuće degenerativne bolesti, njena se prošlost sve bešavnije stapa sa sadašnjim trenutkom, tvoreći začudni amalgam života koji je prošao i onog koji nikad neće ni doći. Život umrlih je u pamćenju živih; je li to pamćenje prenosivo poput podataka na kompjuterskim diskovima, ili se nepovratno gubi u prijenosu?”, stoji u najavi.

Dramaturg je Matko Botić, koji je ujedno i odabrao glazbu, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Mario Leko.

Komentiraj