Satirički francuski list Charlie Hebdo u petak je žestoko kritiziran zbog karikature o žrtvama nedvanog potresa u Italiji, u kojoj je poginulo gotovo 300 ljudi. Hebdo je na karikaturi prikazao žrtve potresa kao vrste tjestenina.

“Potres na talijanski način” naziv je spornog crteža, a na njemu je krvavi muškarac s naslovom ‘Penne u umaku od rajčice’, izgrebana žena ‘Zapečena penne’ te prikaz ruševina ispod kojih vire noge žrtava potresa nazvang ‘Lazanje’.

Amatrice, gradić sravnjen sa zemljom u prošlotjednom potresu, poznat je po umaku za tjesteninu “amatriciana”. Gradonačlnik grada Amatricea Sergio Pirozzi za Ansu je rekao: “Kako možete nacrtati karikaturu o mrtvima?”. Francusko veleposlanstvo u Rimu kasnije je priopćilo kako karikatura ne odražava francusko stajalište, te da je crtež ‘novinarska karikatura koja slobodno izražava mišljenje novinara’.

Charlie Hebdo bio je meta terorističkih napada Islamske države u siječnju 2015. godine, zbog karikatura proroka Muhameda i vrijeđanja islama. Dok većina osuđuje najnovije karikature francuskog lista, ima i onih koji su stali u njihovu obranu. “Kada su se rugali religijama i umirućim izbjeglicama, onda je to bila sloboda govora, a sada ste uvrijeđeni?”; “Šale sa izbjeglicama, muslimanima i crncima bile su smiješne, ali ovo sada nije smiješno?”

Komentiraj