Talijani i dalje ometaju prijam hrvatskih programa; HAKOM uputio novih 680 prijava

Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) provela je opsežnu akciju mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije i uzrokuju probleme s prijemom hrvatskih radijskih i televizijskih programa te nakon toga talijanskoj administraciji uputila novih 680 prijava sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, objavili su u utorak iz HAKOM-a.

“Stručnjaci HAKOM-a proveli su opsežnu akciju mjerenja smetnja koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Rezultat višemjesečnih aktivnosti, koje su započete u lipnju, novih je 680 prijava smetnja upućenih administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija”, priopćili su iz HAKOM-a.

Broj smetnji i prijava, kako navode, na razini je prošle godine, a tijekom proteklih osam godina Talijanima je poslano ukupno 3.900 prijava.

Mjerenja su se provodila duž cijele obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake, gdje su smetnje najizraženije.

Iz HAKOM-a podsjećaju da problem ometanja hrvatskih radijskih i televizijskih programa od strane talijanskih, međunarodno neusklađenih odašiljača, datira unazad nekoliko desetljeća, a početkom prelaska na digitalnu televiziju u sjevernoj Italiji te puštanjem u rad novih međunarodno neusklađenih odašiljača u prosincu 2010., dodatno je narušena kakvoća prijema digitalne televizije u priobalnom dijelu Istre.

Daljnjom digitalizacijom u Italiji do kraja 2012. smetnje su se proširile i na ostali dio jadranske obale sve do Prevlake, a ista razina smetnji, uz manje oscilacije, nastavljena je posljednjih nekoliko godina. Veliki problem predstavljaju i talijanske smetnje radijskim programima, koje su posebno izražene u ljetnim mjesecima, kada su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije te znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja.

“Posebnim programom mjerenja, HAKOM ulaže velike napore kako bi se postojeće smetnje na televizijskim i radijskim frekvencijama u priobalnom dijelu Hrvatske uklonile te kako bi se izbjegle nove smetnje iz Italije. Nakon provedenih mjerenja i prikupljanja dokaza, administraciji Italije šalju se prijave smetnji za odašiljače, koji protivno međunarodnim propisima odašilju na frekvencijama dodijeljenim Hrvatskoj i koje je potrebno isključiti iz rada. HAKOM nije u mogućnosti izdati izravan nalog za isključivanje, s obzirom na to da se ometajući odašiljači nalaze u drugoj državi, izvan nadležnosti HAKOM-a”, navodi se u priopćenju.

HAKOM o problemu međunarodno neusklađenih odašiljača koji stvaraju smetnje redovito izvješćuje nadležna tijela ITU-a, Radijski regulacijski odbor (RRB) i Direktora Radiokomunikacijskog ureda (BR) te traži pomoć u rješavanju tog pitanja, ističu iz HAKOM-a i dodaju kako su njihovim intervencijama spriječene neke dodjele novih frekvencija od strane talijanske administracije, koje bi dodatno uvećale postojeće smetnje.

Iz HAKOM-a podsjećaju i da su nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju pokrenuli inicijativu za rješavanje problema smetnji putem Radne grupe o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije, u okviru koje su “ostvareni određeni pozitivni pomaci u području televizije, ali na području FM radija stanje je i dalje nepromijenjeno”.

Kao rezultat tih aktivnosti, Italija je donijela odredbe temeljem kojih je izmijenjen plan TV frekvencija i, između ostalog, izuzete one frekvencije koje smetaju susjednim zemljama te je propisan postupak za isključivanje ometajućih odašiljača, a rezultati tog plana trebali su biti vidljivi već krajem 2015., kad su trebali biti isključeni talijanski odašiljači koji uzrokuju smetnje mreži digitalne televizije u Hrvatskoj.

No, rokove je talijanska strana jednostrano pomicala nekoliko puta pa je tako ove godine rok za uklanjanje smetnji bio u travnju, da bi na posljednjem sastanku Radne grupe Talijani predstavila hodogram kojim je rok pomaknut do kraja studenog.

“Tijekom posljednjih nekoliko godina dobivena su brojna obećanja i rokovi za rješavanje smetnji, potpisani su sporazumi i zaključci s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja, talijanskog regulatornog tijela AGCOM-a i diplomacije, ali nažalost, Italija do danas nije uklonila niti jednu značajniju smetnju prijavljenu od strane RH”, zaključuje se u priopćenju HAKOM-a.

Komentiraj