Guliver/Getty Images

Švicarskoj i Albaniji ne sviđa se članstvo Kosova u UEFA-i

Kosovo će, nakon primanja u UEFA-u, nastojati pridobiti u reprezentaciju one nogometaše koji potječu iz te države, a najviše ih igra za Švicarsku i Albaniju. Xhevdet Shaqiri, Granit Xhaka i ostali dočekali su priznanje Kosova, a sada se čeka hoće li promijeniti reprezentaciju

Kada je prošlog tjedna UEFA, europska krovna nogometna organizacija, priznala Kosovo i primila tu državu u svoje članstvo, najžešći protivnici te ideje bili su predstavnici Srbije, što ni ne čudi jer to je za njih veliko, ne samo sportsko, nego i političko pitanje. Podršku u tome dala im je Rusija, na srpsku stranu stala je i Španjolska zbog problema s Gibraltarom i sličnosti s Kosovom, čemu su se Španjolci godinama protivili, da bi 2013. godine UEFA priznala Gibraltar. Međutim, među najžešćim protivnicima nogometnog priznanja Kosova već godinama je i Švicarska. Njihovi motivi čisto su nogometni zato što za njihovu reprezentaciju igra čak osam nogometaša podrijetlom s Kosova i boje se da će svi oni ubuduće igrati za Kosovo. Slične probleme ima i Albanija. S jedne strane, oni su slavili priznanje Kosova, s druge strane njihovih čak devet reprezentativaca podrijetlom su s Kosova i sada se boje da će mnogi od njih igrati za tu zemlju.

Prema pravilima, nogometaši mogu promijeniti reprezentaciju ako se radi o prelasku u novonastalu državu i reprezentaciju. Fadil Vokrri, predsjednik kosovskog nogometnog saveza, vjeruje da će UEFA odobriti vremenski razmak od godinu dana, tijekom kojeg će se reprezentativci moći odlučiti o tome žele li promijeniti reprezentaciju. U Švicarskoj je zbog tog pravila još prije četiri godine nastala panika kada je kosovski nogometni savez započeo kampanju nogometnog priznavanja njihove reprezentacije. Kosovari su napisali peticiju koju su potpisali brojni kosovski nogometaši i poslali je u sjedište UEFA-e i FIFA-e, svjetske nogometne organizacije. Najviše potpisnika bilo je iz Švicarske i njihove najveće zvijezde Valon Behrami, Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka počeli su u intervjuima izjavljivati da se osjećaju kao Albanci s Kosova te da će njegovim priznanjem odlučiti za koju će reprezentaciju igrati u budućnosti. Švicarski dnevni list Sonntags Blick tada je na naslovnicu stavio fotografiju Xherdana Shaqirija uz naslov “Strah od Kosova”.

PRIČA O NOGOMETNOM PRIZNANJU KOSOVA započeta je u svibnju 2012., kada je tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio kako bi kosovskoj reprezentaciji trebalo odobriti igranje prijateljskih utakmica. Blatter je Švicarac i smatralo se da će štititi nogometne interese svoje zemlje. Međutim, on je tada tvrdio kako nogometaši neće moći mijenjati reprezentacije, ali je jasno da nije bio u pravu. I dok je Blatter bio liberalan prema Kosovu, veliki protivnik te ideje bio je Michael Platini, tadašnji predsjednik UEFA-e. Platini je veliki prijatelj s Ivanom Ćurkovićem, dopredsjednikom nogometnog saveza Srbije, inače Hrvatom iz Mostara. Njih dvojica igrali su za francuski klub Saint-Etienne od 1978. do 1981. i od tada seže njihovo prijateljstvo. Dapače, kada je Platini nedavno suspendiran s mjesta predsjednika UEFA-e, Ćurković se spominjao kao jedan od njegovih nasljednika. Zbog Ćurkovićeva lobiranja, kao i lobiranja iz Španjolske i srpskog saveznika Rusije, Platini se protivio kosovskoj nogometnoj nezavisnosti.

  • MICHAEL PLATINI bio je protivnik ulaska Kosova u UEFA-u, čemu je pridonijelo i lobiranje njegova prijatelja Ivana Ćurkovića, dopredsjednika srpskog saveza

Ipak, u siječnju 2014. FIFA je odlučila kako Kosovo može igrati prijateljske utakmice, ali uz određene iznimke. Ne smije ih igrati protiv reprezentacija bivše Jugoslavije i ne smije isticati nacionalne simbole poput zastave, a ne smije svirati ni nacionalnu himnu. Prvu utakmicu Kosovo je odigralo u ožujku 2014. protiv Haitija, a rezultat je bio 0-0. Ulaznice, njih 17 tisuća, bile su rasprodane za manje od četiri sata. Manje je poznato da je važnu ulogu u ovoj odluci FIFA-e imao Jérôme Champagne, bivši francuski diplomat koji je od 1998. visoko pozicionirani član FIFA-e, a koji ju je napustio 2010. Od tada radi kao savjetnik nogometnim savezima i klubovima, a 2011. angažirao ga je kosovski nogometni savez kako bi im pomogao u ostvarenju nogometnog priznanja. Prisustvovao je utakmici protiv Haitija, što je smatrao velikom pobjedom Kosova. On je nakon toga dvaput poražen u pokušaju da postane predsjednik FIFA-e i sruši Blattera s vlasti.

ŠVICARCI SU VEĆ IMALI SLUČAJEVE kada su mladi igrači odbijali igrati za njihovu reprezentaciju zato što su htjeli nastupati za reprezentaciju zemlje svojih roditelja. Ivan Rakitić je najpoznatiji primjer, a kada govorimo o Albancima s Kosova jedan od najpoznatijih primjera je kapetan albanske reprezentacije Lorik Cana. Cana je rođen u Prištini, odrastao u Lausanni, ali je još 2003. odlučio da će igrati za albansku reprezentaciju.

I dok su se takvi slučajevi Švicarskoj događali povremeno, sada im prijeti pravi egzodus reprezentativaca. Blerim Džemaili, Granit Xhaka, Pajtim Kasami, Shani Tarashaj, Admir Mehmedi, Valon Behrami, Xherdan Shaqiri i Almen Abdi švicarski su reprezentativci koji bi mogli promijeniti reprezentaciju i zaigrati za Kosovo. Neki od njih rođeni su na Kosovu, neki u Makedoniji, neki u Švicarskoj, ali svi su vezani za Kosovo. Najpoznatiji među njima je 24-godišnji Xherdan Shaqiri koji je rođen u Gnjilanima, ali se njegova obitelj 1992. preselila u Švicarsku. Kao dječak igrao je za juniorsku momčad Basela, a istovremeno je radio u obiteljskoj slastičarni. Iznimno talentiran, postao je igrač Bayerna s kojim je 2013. osvojio Ligu prvaka, a tijekom slavlja nakon finalne utakmice na travnjaku je istaknuo zastave Švicarske i Kosova.

Nakon Bayerna igrao je za Inter iz Milana, a sada je igrač engleskog Stoke Cityja. Prije četiri godine, kada je Švicarska igrala protiv Albanije kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na svjetsko prvenstvo, Shaqiri nije želio pjevati švicarsku himnu. Na kopačkama je imao otisnute zastave Švicarske, Kosova i Albanije, a kada je postigao prvi gol za Švicarsku, slavlja nije bilo. Švicarska je pobijedila 2:0, a Vokrri, koji je prisustvovao utakmici, izjavio je tada “Ovo je kao da gledam utakmicu između Kosova A i Kosova B”. Naime, šest reprezentativaca Albanije koji su tada nastupili u prvoj momčadi podrijetlom su s Kosova.

NEKOLIKO DANA PRIJE KONGRESA UEFAe na kojem je Kosovo priznato, švicarski list Blick objavio je tekst s naslovom “Strah od Kosova: hoće li Shaqiri i Xhaka uskoro napustiti našu reprezentaciju?”. Granit Xhaka ima 23 godine i drugi je po važnosti reprezentativac kosovskih korijena čiji potencijalni odlazak zabrinjava Švicarce. Njegov otac Ragip krajem osamdesetih se s obitelji odselio u Basel, gdje je rođen Granit i njegov dvije godine stariji brat Taulant, također nogometaš. Taulant je igrao za Basel koji ga je posudio u Grasshopper, dok Granit igra u Njemačkoj, za Borussiju Mönchengladbach.

Kako je otac Ragip u intervjuima neprestano govorio da je zahvalan Švicarskoj jer mu je omogućila novi život za njega i njegovu obitelj, ali da ne može zanemariti svoje korijene, tako je obitelj odlučila kako će stariji Taulant igrati za Albaniju, a mlađi Granit će igrati za Švicarsku. S obzirom na to da na predstojećem europskom prvenstvu Albanija i Švicarska igraju u istoj skupini te će 11. lipnja igrati međusobnu utakmicu, tako će jedan brat igrati protiv drugoga. Time će ući u povijest jer nikada do sada na europskom prvenstvu dva brata nisu igrali jedan protiv drugog. Međutim, Granit Xhaka neprestano na svojoj Facebook stranici ističe svoje korijene, još prije četiri godine rekao je kako trenutno igra za Švicarsku, ali nakon priznanja Kosova situacija bi se mogla promijeniti. Uz sve to, kada je Albanija ostvarila odlazak na ovogodišnje europsko prvenstvo, Granit Xhaka na Facebooku je objavio fotografiju na kojoj plače od sreće. Često posjećuje Prištinu, a kada postigne gol za Borussiju, slavi tako što prstima i dlanovima formira orla, znak Kosova i Albanije. Sve to tjera Švicarce na pomisao kako će Granit Xhaka napustiti njihovu reprezentaciju.

A DA SE KORIJENI NE SMIJU ZABORAVITI, trojicu švicarskih reprezentativaca Valona Behramija, Xherdana Shaqirija i Granita Xhaku dobro su podsjetili albanski reprezentativci na utakmici protiv Švicarske prije četiri godine. Naime, albanski reprezentativci vrlo su grubo nasrtali na njih trojicu i tijekom utakmice nazivali su ih izdajnicima zato što nisu odlučili igrati za Albaniju, nego za Švicarsku. Navodno je tada i Armand Duka, predsjednik albanskog nogometnog saveza, nazvao ovu trojicu izdajnicima, što su albanski mediji iskoristili za potpaljivanje medijske vatre. Na sreću, kasnije su nesporazumi izglađeni, a krajem prošle godine Kosovo i Albanija odigrali su prijateljsku utakmicu, rezultat je bio 2:2.

  • BEHRAMI, SHAQIRI I XHAKA su igrači koje je albansko nogometno vodstvo kritiziralo zato što su odlučili igrati za Švicarsku, a ne za Albaniju, ali kasnije su izglađeni svi problemi

SADA JE PITANJE TKO ĆE SE OD ALBANSKIH REPREZENTATIVACA podrijetlom s Kosova odlučiti za promjenu dresa i igranje za kosovsku reprezentaciju. Beratu Djimsitiju, igraču talijanske Atalante, roditelji su Albanci iz sela Bujanovac na jugu Srbije, on je rođen u Zurichu, igrao je za mladu reprezentaciju Švicarske, ali se odlučio za reprezentaciju Albanije. Naser Aliji je rođen u u Kumanovu, nakon preseljenja u Švicarsku igrao je za mladu reprezentaciju te zemlje i onda je odabrao Albaniju, a isti slučaj je i s Frederikom Veselijem.

Migjenu Bashi roditelji su Albanci iz Suve Reke kraj Prizrena. Početkom devedesetih obitelj se odselila u Švicarsku, a srpska vojska ubila mu je ujaka tijekom rata. I on je igrao za mladu reprezentaciju Švicarske i kasnije odabrao Albaniju. To se dogodilo i sa Shkelzenom Gashijem, Taulantom Xhakom, Amirom Abrashijem, Arlindom Ajetijem i Ermirom Lenjanijem. Svi su ili rođeni na Kosovu ili su im roditelji s Kosova, svi su odrasli u Švicarskoj i igrali u mlađim selekcijama, a kasnije su odabrali Albaniju za svoju reprezentaciju. Sada mogu odabrati Kosovo. Već prije dvije godine, prije odluke UEFA-e, golman Samir Ujkani, rođen na Kosovu, objavio je kako napušta albansku reprezentaciju kako bi branio za Kosovo. S druge strane, obrambeni igrači Frederik Veseli i Berat Djimsiti odbili su ponudu da igraju za Kosovo. Pored svih tih nogometaša, u kosovskom nogometnom savezu još uvijek se nadaju da bi mogli privoljeti Adnana Januzaja, 21-godišnjeg nogometaša Manchester Uniteda, da igra za kosovsku reprezentaciju. I njegovi roditelji napustili su Kosovo zbog rata, preselili se u Belgiju, gdje je Januzaj i rođen. Kada je napustio Anderlecht i potpisao za Manchester United, izjavio je kako će igrati za Belgiju, a ne za Kosovo ili Albaniju. Kosovo tada nije bilo priznato pa je Vokrri sada započeo s novim pokušajem uvjeravanja Januzaja da zaigra za Kosovo.

U Meksiku će se 12. i 13. svibnja održati kongres FIFA-e, a čelnici kosovskog nogometnog saveza vjeruju da će biti primljeni u svjetsku nogometnu organizaciju. Vokrri tvrdi da je uvjet za primanje u FIFA-u bilo primanje u UEFA-e, a kako je to sada riješeno, vjeruju da nema prepreka da budu primljeni u FIFA-u.

Komentiraj