Sukob interesa, sporno imenovanje…evo što o svemu kaže novi ravnatelj karlovačkog muzeja

Autor:

20.04.2022., Karlovac - Konferencija za medije uoci manifestacije Noc tvrdjava koja ce se odrzati 29 i 30. travnja na starom gradu Dubovcu gdje ce biti uprilicena svjetlosna predstava Fortitude. Manifestaciju su najavili kustos gradskog muzeja Igor Culig, direktorica TZ Karlovca Marina Buric, gradonacelnik Karlovca Damir Mandic i Irena Culig.
 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ravnatelj Muzeja grada Karlovca Igor Čulig odgovorio je u utorak na kritike koje su iz Možemo! uputili na račun njegovog imenovanja, poručivši kako je sve izvedeno zakonito i po proceduri, te je zahvalio onima koji su ga podržali i izabrali.

Čuliga je gradonačelnik Damir Mandić imenovao ravnateljem 28. prosinca prošle godine, no Možemo! smatra da je to učinjeno mimo Gradskog vijeća Karlovca, unatoč odredbama Statuta te ustanove.

Novoimenovani ravnatelj je ustvrdio da je taj statut podzakonski akt neusklađen sa zakonima. U međuvremenu su reagirali i iz SDP-a te pozvali Mandića da poništi “svoju nezakonitu odluku” jer se ona navodno temelji na zakonima koji još nisu usvojeni u Hrvatskom saboru.

Čuligu su protukandidatkinje bile Lana Bede i Sanda Kočevar. Peteročlano Upravno vijeće je odlučilo s tri glasa ‘za’ predložiti Čuliga za ravnatelja – dobio je podršku članova Upravnog vijeća koje je imenovao Grad Karlovac kao osnivač, no ne i predstavnika struke i zaposlenika.

Možemo! upozorava kako je Čulig član vladajućeg HDZ-a te postavlja pitanje sukoba interesa s obzirom na to da mu je supruga zaposlena na mjestu voditeljice Odjela za kulturu, tehničku kulturu, sport i mlade u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Karlovca koje nadzire poslovanje ustanova u kulturi.

“Ne znam kako bih komentirao tu razinu nezadovoljstva. Cijenim ambiciju kolegica, ali jedan glas je prevagnuo u moju korist“, rekao je Čulig na konferenciji za novinare.

Pretpostavlja, kaže, kako njegova supruga nije sudjelovala u pripremi odluke o njegovom imenovanju. “Moja supruga i ja smo dugo kulturni djelatnici. Kojom stazom karijere bih trebao ići da bih se morao suzdržavati od javljanja na natječaje u ustanovi u kojoj radim”, zapitao se Čulig.

Zbog imenovanja Čuliga, njegova protukandidatkinja Sanda Kočevar tužila je Grad Karlovac.

Čulig je najavio da će se usredotočiti na povratak muzejske djelatnosti u gradsku jezgru s obzirom da je središnji muzejski objekt u obnovi i s obzirom na planove da se još jedna zgrada povjeri Muzejima grada Karlovca. Napomenuo je i da se radi na koncepciji novog stalnog postava.

Skandal u Karlovcu: Programi kandidata skriveni, za ravnatelja imenovan HDZ-ovac

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.