Suci odbacili još dvije Trumpove tužbe: “Narod je odlučio”

Još dvoje američkih sudaca, u Detroitu i Atlanti, odbacili su tužbe pristaša Donalda Trumpa kojima su htjeli poništiti rezultate izbora zbog navodnih neregularnosti.

Obje tužbe je 25. studenoga podnijela Sidney Powell, bivša odvjetnica Trumpove kampanje, u ime republikanskih glasača.

Aktualni američki predsjednik i njegovi saveznici izgubili su niz slučajeva kojima su htjeli preokrenuti službene rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. studenoga.

Okružna sutkinja Linda Parker u Detroitu u Michiganu te sudac Timothy Batten u Atlanti u Georgiji presudili su da podnositelji tužbe nisu dali dovoljno dokaza te da su one podignute prekasno.

„Narod je odlučio“, napisala je Parker, referirajući se na rezultate izbora, a prenosi Reuters.

Demokratski kandidat i nadolazeći predsjednik Joe Biden je u Michiganu pobijedio sa 154 tisuća glasova, a u Georgiji za oko 12 tisuća, pa je dobio 16 elektorskih glasova izbornog kolegija u svakoj državi.

Obje savezne države imaju oko 10 milijuna stanovnika, a Trumpu za drugi mandat ne bi bilo dovoljno ni kad bi ipak bio proglašen pobjednikom u njima.

Biden ukupno ima 306 elektora u odnosu na Trumpovih 232, a izborni kolegij će pobjednika službeno proglasiti 14. prosinca.

Georgia je u međuvremenu potvrdila izborne rezultate na svom teritoriju, nakon ručnog prebrojavanja glasova koje je zatražila Trumpova kampanja.

U utorak ističe rok za pravnu obradu izbora, nakon čega američki Kongres smatra da su izborni rezultati po saveznim državama konačni.

Komentiraj