STUDIJA Šećer je opasniji za organizam nego što se vjeruje

Autor:

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Unos prevelike količine šećera u organizam veća je prijetnja za metabolizam i zdravlje nego što se dosad vjerovalo, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Obesity.

Smanjenje količine šećera u prehrani tijekom samo devet dana značajno je poboljšalo zdravstveno stanje grupe mladih koji su sudjelovali u istraživanju što ga je proveo pedijatar endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu, Robert Lustig.

Grupi od 43 pretile djece i tinejdžera u dobi od devet do 18 godina koji su se u klinici liječili od posljedica pretilosti, poput primjerice visokoga krvnog pritiska ili povišenog kolesterola, tijekom devet dana količina šećera u prehrani je smanjena i zamijenjena namirnicama bogatima škrobom. Svakodnevno su konzumirali istu količinu kalorija kao i obično, šećer u hrani smanjen je s 28 posto na 10 posto, a fruktoza, koja se smatra posebno problematičnom, smanjena je s 12 posto na četiri posto ukupnih kalorija. Bilo je dopušteno konzumiranje voća, a zašećerena hrana zamijenjena je hranom koja sadrži škrob, pecivima, žitaricama i tijestom.

  • Nakon devet dana liječnici su ustanovili da se metaboličko zdravlje djece popravilo na svim razinama – smanjeni su krvni pritisak, ‘loš’ kolesterol i trigliceridi, razina inzulina u krvi smanjena je za trećinu, a funkcija jetre se poboljšala.

“Kalorije iz šećera su najgore jer se u jetri pretvaraju u masnoću, rezultiraju otpornošću na inzulin te dovode do opasnosti od razvoja dijabetesa, srčanih i bolesti jetre”, kazao je dr. Lustig, objasnivši da velika količina šećera ne predstavlja opasnost za organizam zbog kalorija već zbog napora koji metabolizam ‘ulaže’ kako bi ga preradio.

Unatoč rezultatima Lustigova istraživanja, mnogi mu kolege predbacuju na premalenom uzorku na kojemu je ono provedeno. Profesor nutricionizma na londonskom King’s Collegeu Tom Sanders kaže da studiju treba uzeti s malom skepsom jer nije bilo usporedne grupe pacijenata koji bi nastavili s konzumiranjem zašećerene hrane.

No Lustig i kolege nadaju se da će proširiti studiju kako bi se ustanovilo imaju li promjene na bolje, koje se događaju eliminacijom velike količine šećera u prehrani dugoročan učinak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)