Stranačke financije: Izvješća objavili HNS i BUZ, još prije laburisti

faH

– Hrvatska narodna stranka (HNS) može biti zadovoljna prošlom godinom, pokazuju izvješća koja je stranka među prvima javno objavila poštujući zakonsku obvezu po kojoj su političke stranke dužne najkasnije do 1. ožujka objaviti godišnje financijske izvještaje sa sastavnim dijelovima, dakle izvješćima o donacijama,  prihodima i rashodima za prošlu godinu, te financijskim planom i programom rada za 2016. godinu.

Osim što ih moraju javno objaviti, stranke su dužne spomenute dokumente ‘papirnato’ dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i Državnom uredu za reviziju, a rok za to istječe im u ponedjeljak, 29. veljače.

Prva stranka koja je javno objavila Godišnji financijski izvještaj bili su Hrvatski laburisti, za sada su to učinili i HNS i BUZ, ostale, pa i HDZ i SDP, vjerojatno, čekaju zadnji dan, utorak, 1. ožujka.
Umjesto 3,5 milijuna od donatora milijun kuna
Iako je morao izmijeniti financijski plan za 2015. godinu, HNS je prošlu godinu završio u plusu. Uprihodovao je 11,6 milijuna kuna, potrošila oko 11,1 milijuna.
Prvotni plan sadržavao je prihode od 13,1 milijuna kuna i rashode od 13 milijuna koje je stranka rebalansom smanjila na 11,5 odnosno 11,1 milijun kuna.
Na takav korak najviše je utjecala odluka HNS-a da na parlamentrane izbore izađe u koaliciji Hrvatska raste, te što se nakon osam mjeseci vidjelo da će podbaciti prihodi od donacija planirani u iznosu od 3,5 milijuna kuna.
Očekivanja od donacija rebalasnom su smanjena na ‘svega’ milijun kuna, što se u konačnici potvrdilo gotovo ‘u lipu’, HNS je, naime, u prošloj godini od donatora dobio 1.029.000 kuna.
Toj su stranci najviše donirale tvrtke Art Metali iz Novog Marofa (50.000 kuna) te Lamtrans iz Gornjeg Kneginca (45.000 kuna).  Pravne osobe mogu političkoj stranci u kalendarskoj godini donirati do 200.000 kuna, građani i obrti do 30.000 kuna.
Maksimalni dozvoljeni iznos, po 30.000 kuna, HNS-u su uplatili Krešimir Malec iz Ivanić Grada i Biserka Košić iz Turčina.  Po 20.000 kuna stranci su donirali dužnosnici u bivšoj izvršnoj vlasti Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Ivan Vrdolajk, Željko Uhlir, Ivo Milatić, ali i župan Matija Posavec, zastupnik iz Splita Srđan Gjurković. Saborski zastupnici Goran Beus Richembergh i Ivica Mandić, te bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić donirali su po 15. 000 kuna.
Odluka da na parlamentrane izbore ide u koaliciji, ne samostalno, omogućila je HNS-u da prvotno planirani transfer za izbore smanji sa tri na 2,3 milijuna kuna. Izborne troškove stranka je planirala pokriti kreditom.  Ulaganje u izbore pokazalo se odličnim, HNS-ov stranački klub u Saboru broji deset zastupnika.
Pripreme za lokane izbore i sabor stranke
HNS za travanj 2016. planira izborni sabor na kojemu će se okupiti oko 1100 izaslanika, prvo će se izabrati novi predsjednik (ica), a potom i glavni tajnik stranke.
Početkom srpnja stranka će, uobičajeno, upriličiti sportske susrete članstva na kojima se očekuje oko 2000 članova.
Tekuća godina i za HNS će biti priprema za lokalne izbore iduće godine, radit će se na terenu gdje stranka u 500-tinjak podružnica ima više od 40.000 članova.
Financijski plan ‘otkriva’ da bi HNS u 2016. trebao uprihodovati 7,6, a potrošiti 7,5 milijuna kuna.
BUZ: do ljeta rejting 4-5 posto
Poprilično ambiciozno tekuću je godinu planirao Blok umirovljenici zajedno (BUZ), član vladajuće koalicije. Stranka je zacrtala do ljeta dosegnuti rejting od četiri do pet posto, a do konca godine iznad pet posto, te se pripremiti za lokalne izbore.
Zacrtala si je i “redefinirati odnose unutar Domoljubne koalicije u odnosu na ostale partnere uz nastojanje da isti budu na kvalitetnoj razini u odnosu na dosadašnju u kojoj je BUZ bio u prilično inferiornoj poziciji”.
BUZ-ova je ambicija financijski uspješna 2016., s prihodima od 930.000 kuna, Računa na donacije pravnih (200.000 kuna) i fizičkih osoba, odnosno građana. S 1200 kuna u prošloj donacije građana trebale bi u tekućoj narasti na čak 50.000 kuna.
I BUZ planira izbornu skupštinu, već u subotu, 5. ožujka.

Komentiraj