Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier danas u 15:30 minuta dao je izjavu za javnost.

Stier je objavio kako je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova!

“Uspostavili smo okvir za vođenje samosvjesne vanjske politike, sad dolazi nova faza'”, rekao je na početku obraćanja Stier dodavši da je velika čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali i kako je sada važnije živjeti demokršćansku opciju.

“Prije tjedan dana sam od premijera tražio da imenuje novu osobu na čelo Minstarstva koja će dobro funkcionirati u novoj politčkoj konstelaciji. U ovoj novoj konstelaciji potrebno je jačati i demokršćansku opciju u kontaktu s građanima a ja mislim da to mogu kao zastupnik u Saboru velika je čast predstavljati RH u svijetu ali sada je važnije biti u domovini širiti denmokršćansku opciju i vratiti povjerenje ljudi u institucije pa sam smatrao da je najbolje da premijer predloži novu osobu na čelu Ministarstva a tek u petka sam se vratio iz New Yorka pa premijer nije htio razriještit dužnosti dok sam u inozemstvu kako ne bi bilo netočnih špekulacija kao što je jedna da bih mogao uskratiti podršku Andreju. To je netočno. Podnio sam ostavku kako bih se stranačkom radu više posvetio što iziskuje puno više vremena na terenu. Službeno sam podnio ostavku. Želim se zahvaliti svim djelatnicima i djelatnicama”, rekao je novinarima Stier.

Dodao je da će do imenovanja nove osobe na ministarskom mjstu i dalje obavljati dužnost ministra. “Vjerujem da se to može očekivati  narednih par tjedana ili puno prije. Istaknuo bih da smo u prvih pola godine mandata u suradnji s premijerom i predsjednicom uspostavili okvir za vođenje samosvjesne vanjske politike. Ako bih trebao rezimirati onda bih ovako rekao – nova zadaća ispred mene je implementirati ono što sam napisao u svom eseju. Vrijeme je da uvedemo načelo 1 član 1 glas za izbor svih dužnosnika u HDZ-u na svim razinama. Vjerujem da to mora biti načelo svih stanaka, a ne samo HDZ-a. HDZ pripada svim našim članovima i oni moraju imati pravo da izaberu ljude u stranačka tijela koji će donijeti ključne odluke za stranku i Hrvatsku”, zaključio je Stier.

Podsjetimo, proteklog je vikenda Novi list objavio kako je Stier prije odlaska u SAD podnio pa povukao ostavku na sve pozicije, a sam Stier je u subotu rekao kako će sve izjave vezano za tu temu dati u ponedjeljak.

Komentiraj