U Beogradu i u više gradova Srbije nastavljeni su u četvrtak prosvjedi uglavnom studenata i mladih nezadovoljnih pobjedom premijera Aleksandra Vučića na nedjeljnim predsjedničkim izborima i uvjetima pod kojima je do te pobjede došao.

Prosvjedna povorka krenula je večeras u šetnju  centralnim beogradskim ulicama od Doma Narodne skupštine a četvrti “Prosvjed  protiv diktature”  pozdravljaju građani sa terasa  okolnih zgrada fotografirajući ih mobitelima i lupanjem u lonce.

Na početku prosvjeda, navode srbijanski elektronički mediji, netko je pokušao isprovocirati mlade na čelu kolone, na što su svi skandirali: “Ovo su naši prosvjedi, mi smo studenti”.

Manja skupina sudionika demonstracija zapalila je primjerke tabloidnih listova a sudionici prosvjeda nose transparente protiv vlasti, premijera  i novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Studenti su ranije priopćili da prosvjede nisu potaknule političke stranke već da je riječ o njihovoj borbi za prava svih građana Srbije.

Prema izvješću N1, od prosvjeda u Novom Sadu distancirale su se brojne studentske udruge ocijenivši da su „politički“, a za subotu,  8. travnja, najavljen je i protuprosvjed.

Ova je TV objavila i da je u Nišu u četvrtak navečer nazočno najviše ljudi od početka prosvjeda koji protječu bez incidenata.

Studenti iz Novog Sada i Beograda objavili su u srijedu popis zahtjeva međi kojima su smjena Republičkog izbornog povjerenstva, razrješenje predsjednice srbijanske skupštine Maje Gojković zbog blokade parlamenta, ostavka direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, “zbog režimskog izvještavanja i neravnomjerne zastupljenosti kandidata”, kao i smjena članova Regulatornog tijela za elektronske medije, “zbog nereagiranja na više stotina prekršaja i prijava”. Novosadski studenti naveli su  da će, ukoliko se ne ispune ovi zahtjevi, zatražiti izvanredne parlamentarne izbore a prosvjedi će trajati do ispunjena zahtjeva.

Studenti iz Beograda traže i “reviziju biračkog popisa radi utvrđivanja točnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasovanja uz jasnu zaštitu od manipulacije.

Komentiraj