FaH

SRBIJA OGORČENA: Skoro nikakvi izgledi se ovoga tjedna otvori poglavlja 23 i 24 pregovora s EU

Nema skoro nikakvih izgleda da Srbija otvori pregovore s Europskom unijom u poglavljima 23 i 24. do kraja nizozemskog predsjednštva, koje završava u četvrtak 30. lipnja, doznaje Hina u ponedjeljak u Vijeću EU-u.

“Još ranije bila je predviđana konferencija o pristupanju za Srbiju i Crnu Goru, ovoga četvrtka 30. lipnja, zajedno s pristupnom konferencijom za Tursku koja je već potvrđena. To  bi mogla biti zadnja prigoda za Srbiju da otvori poglavlja 23. i 24. do kraja nizozemskog predsjedništva. Međutim, situaciju je još uvijek nejasna i nadamo se da ćemo znati zasigurno večeras ili sutra ujutro. Ali, iz onoga što znam, to se čini prilično nevjerojatnim”, rekao je Hini izvor iz Vijeća EU-a.
Prema izvorima iz Europske komisije, otvaranje pregovora u tim poglavljima “aktivno” blokira Hrvatska, Nizozemska još nije dala formalni pristanak te Velika Britanija i Grčka još nisu zauzeli o tome stajalište.
Prema tim izvorima, Grčka još nije zauzela stajalište zbog unutarnje procedure, a ne zbog sadržajnih razloga.

Srbijanska novinska agencija Beta javila je pozivajući se na dužnosnike u Vijeću Europske unije da Hrvatska nije dala suglasnost “iz bitnih razloga“, a Velika Britanija iz “tehničkih“, zbog situacije s referendumom o britanskom napuštanju EU.

Dužnosnici u Vijeću su rekli da “Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srbijanskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji”, izvijestila je Beta po završetku sastanka Radne skupine za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA).

“Iako se u diplomatskim krugovima u Bruxellesu očekivalo da bi Deklaracija o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koju su potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, trebala pridonijeti bržoj suglasnosti predstavnika službenog Zagreba o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo”, javila je srbijanska agencija  Tanjug iz Bruxellesa.

Komentiraj