HINA/ TANJUG/ RADE PRELIC/

Srbija od EU očekuje precizniji vremenski okvir za prijem u članstvo

Srbija ima plan da do kraja 2021. bude potpuno pripremljena za članstvo u Europskoj uniji, a do kraja godine spremna je otvoriti još tri-četiri poglavlja, dok od Bruxellesa očekuje određeniji rok za prijem u članstvo, izjavila je u subotu srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je u intervjuu za list Politika rekla kako Beograd od Bruxellesa očekuje precizniji vremenski okvir i “jasnije određenje” da bi se mogle planirati neophodne aktivnosti i proračun.

“Mnoge prethodne vlade u Srbiji su obećavale datume i godine članstva pa ih je stvarnost demantirala. Naš plan je da do kraja 2020-2021. budemo u potpunosti pripremljeni. Jer, kad zatvorite sva poglavlja, onda države članice u svojim parlamentima moraju ratificirati sporazum o članstvu”, rekla je Joksimović navodeći da je se u pojedinim državama u povodu članstva u EU održavaju i referendumi.

“I mi možemo tada održati referendum na kojem će se građani izjasniti. Zato nas zanima kakav je plan EU. To je legitimno pitanje”, naglašava srbijanska ministrica za eurointegracije.

Ona vidi pogrešnim uvjerenja da će Beograd reformama “odobrovoljiti Bruxeles”, navodeći da su reforme obećane građanima i da je puno toga već napravljeno, ali i da još ima puno toga za napraviti.

Joksimović najavljuje da će Srbija od 2016. do 2020. godine dobiti milijardu eura bespovratne pomoći od EU za razvoj u različitim područjima kroz IPA fondove, naglašavajući kako proces eurointegracija potiče na brže i efikasnije promjene u Srbije.

“Članstvo će biti dodatna vrijednost cijelog procesa”, kaže srbijanska ministrica za eurointegracije.

Na pitanje postoji li mogućnost da Bruxelles prihvati sugestije i stajalište Beograda da dijalog s Prištinom ne bi trebao biti usko vezan uz proces integracija, Joksimović je rekla kako nije fer uvoditi treću stranu u taj proces.

“U procesu pregovora države kandidata i EU dvije su strane – kandidat i EU. Nije realno, a ni fer uvoditi treću stranu u proces eurointegracija, Prištinu, koja nas svojim nečinjenjem može blokirati”, ocijenila je u intervjuu za Politiku srbijanska ministrica za eurointegrcije.

Ona tvrdi kako je Srbija potpuno spremna otvoriti još tri poglavlja – poglavlje 30 o ekonomskim odnosima s inozemstvom, poglavlje 6 o kompanijskim pravima te poglavlje 33 o financijama i proračunu.

Srbija je pregovore o članstvu EU službeno započela u siječnju 2014. i dosad je otvorila ukupno 10 pregovaračkih poglavlja, od kojih četiri tijekom predsjedanja Malte, od siječnja do srpnja ove godine. Joksimović očekuje da bi do kraja godine, u vrijeme predsjedanja Estonije, mogla biti otvorena još tri-četiri poglavlja.

Komentiraj