Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u ponedjeljak dogovor o pomirbi s Turskom koji bi bliskoistočnoj regiji trebao donijeti stabilnost, javile su agencije.

“Svijet je u previranju. Bliski istok je u previranju. Moj cilj kao premijera jest stvoriti točke stabilnosti u ovoj promjenjivoj i burnoj regiji”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare u Rimu govoreći o sporazumu objavljenom zajedno s Ankarom, javila je agencija dpa.

Veze između Turske i Izraela prekinute su 2010. kad su izraelske mornaričke postrojbe izvršile pretres nad turskom humanitarnom flotom koja je bila na putu prema Pojasu Gaze. Tada je ubijeno deset državljana Turske.

“Mi smo dvije velike sile u regiji i raskol između nas nije doprinio nijednom od naših zajedničkih interesa”, dodao je.

Dogovorom sklopljenim u Rimu Izrael pristaje na Turske zahtjeve da isplate odštetu ozlijeđenima i obiteljima stradalih od 20 milijuna američkih dolara, rekli su izraelski dužnosnici, javila je agencija France Presse.

Turski premijer Binali Yildirim u Ankari je najavio ponovno imenovanje veleposlanika u utorak nakon što su dvije zemlje dogovorile obnovu diplomatskih odnosa, navodi Reuters.

Turskoj će biti dopušteno dostaviti humanitarnu pomoć u Gazu, te investirati u infrastrukturne projekte poput obnove stambenih zgrada i bolnica.

Yildirim je isto tako rekao da će turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu u petak krenuti prema izraelskoj luci Ashdod, prenosi novinska agencija Anadolu.

“Nadam se da će ovaj dogovor doprinijeti našem narodu, kao i Palestincima”, rekao je Yildirim, dodavši kako je Turska “zaštitnik prava Palestinaca, uključujući i prava na državu”, te da “želi da oni to znaju”.

Usprkos tome, izraelska morska blokada Gaze ostaje na snazi.

“To je naš najveći sigurnosni interes, ne bih radio kompromise oko njega. Taj interes je ključan za sprječavanje naoružavanja Hamasa, te ostaje kakav je uvijek bio”, izjavio je Netanyahu.

Komentiraj