Španjolska izdaje prvu ‘zelenu’ obveznicu kako bi potaknula potrošnju

Španjolska se u utorak sprema izdati prvu zelenu obveznicu, najavljujući rujanski val izdanja dužničkih papira kojima zemlje planiraju poduprijeti ‘zelenu’ potrošnju u oporavku od koronakrize.

Vlada će se obveznicom koja dospijeva na naplatu za 20 godina zadužiti za pet milijardi eura, prema IFR-u, u skladu sa srpanjskim najavama ministarstva financija, a planira je prodati izravno krajnjim ulagačima preko skupine banaka.

Vrijednost prikupljenih ponuda iznosi 60 milijardi eura.

Španjolska se time pridružuje sve većem broju europskih zemalja koje su ove godine izdale obveznice za financiranje ekološki prihvatljive potrošnje, računajući na dobar odaziv ulagača.

Europska komisija objavila je danas da će prvu ‘zelenu’ obveznicu izdati u listopadu.

“EU namjerava od danas do kraja 2026. izdati ‘zelene’ obveznice u vrijednosti do 250 milijardi eura, čime ćemo postati najveći izdavatelj zelenih obveznica u svijetu”, istaknuo je u priopćenju povjerenik EU-a za proračun i upravu Johannes Hahn.

Bruxelles je nakon analize plana financiranja oporavka u ovoj godini potvrdio i da u ovoj godini planira izdati dugoročne obveznice ukupne vrijednosti oko 80 milijardi eura i kratkoročne dužničke papire vrijedne nekoliko desetaka milijardi eura.

Njemačka će u srijedu izdati četvrtu ‘zelenu’ obveznicu, a Britanija će izaći na tržište duga za dva tjedna.

Austrija se sprema zadužiti za 1,61 milijardu eura obveznicama koje dospijevaju na naplatu 2031. i 2037. godine, a Njemačka će izmijeniti iznose izdanja obveznica indeksiranih za inflaciju s rokovima naplate u 2030. i 2046. godini kako bi prikupila 700 milijuna eura, navodi Reuters.

Komentiraj