Sokol: Komisija mora ubrzati uvođenje univerzalnih punjača

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol tijekom rasprave na plenarnoj sjednici iznio je  stav o potrebi bržeg uvođenja univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje i ostale prijenosne elektroničke uređaje.  “Olakšavanje svakodnevice naših građana mora biti visoko na listi prioriteta. Univerzalni punjači možda izgledaju kao kozmetička mjera, ali je zapravo riječ o zaštiti okoliša i uvođenju reda na tržište elektronike”, rekao je Sokol, član parlamentarnog odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Tržište tableta, pametnih telefona, čitača, e- knjiga i ostalih prijenosnih uređaja zadnjih godina bilježi eksponencijalan rast. Stoga Tomislav Sokol smatra kako je potrebno u najbržem mogućem vremenskom razdoblju donijeti adekvatnu regulativu. Važno je pritom da Europska komisija uvijek razmišlja o koristi za građane, a ne o željama velikih tehnoloških divova.

Osim praktične upotrebe elektroničkih proizvoda, važno je istaknuti i ekološki segment. Različiti tipovi proizvoda iste namjene zahtijevaju gomilanje otpada nakon prestanka upotrebe. “Stari punjači prema procjenama stvaraju više od 51000 tona elektroničkog otpada na godišnjoj razini. Uvođenjem standardiziranog i univerzalnog punjača možemo jednostavno, ali ipak značajno reducirati štetu prema okolišu” ,  zaključio je Sokol.

 

Komentiraj