SOHR: U koalicijskim zračnim udarima na uporište IS-a u Siriji ubijeno 15 civila

FaH

Najmanje je 15 civila ubijeno u subotu u zračnim udarima međunarodne koalicije na uporišta džihadističke takozvane Islamske države, objavila je sirijska nevladina udruga.

Zrakoplovi koalicije predvođene Sjedinjenim Državama ciljali su seli Hneida blizu Rake, grada koji je glavno uporište IS-a u Siriji, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Među žrtvama je četvero djece, navodi SOHR, koji podatke prikuplja od široke mreže svojih izvora u Siriji.

“Sedamnaest osoba je ubijeno, a 12 ozlijeđeno i zgrada je potpuno uništena”, rekao je Mohamed al-Adžeili i dodao kako “bi broj žrtava mogao rasti jer su neki ozlijeđeni u kritičnom stanju”.

Koalicijske snage počele su ofenzivu u studenome na Raku, grad koji je zapravo prijestolnica IS-a otkako je ta džihadistička organizacija krenula osvajati 2014. i zauzela velike dijelove Sirije i Iraka.

SOHR javlja i da su neidentificirani borbeni avioni tukli Han Šeijkun pri čemu je najmanje jedna žena ubijena, a drugi su civili ranjeni u tome gradu koji je u rukama pobunjenika.

Na Han Šejkun je početkom tjedna izveden kemijski napad s više od 80 mrtvih, među kojima tridesetero djece, nakon čega je Washington izveo napad krstarećim raketama na sirijsku vojsku koju smatra odgovornom za uporabu kemijskog otrova.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada odbacuje optužbe i tvrdi da bojni otrov nije i nikad neće upotrijebiti.

Komentiraj