SNAŽAN POTRES U EKVADORU Poginulo najmanje 77 ljudi, više od 500 ozlijeđeno

EPA/CHRISTIAN ESCOBAR MORA

09:49 Prema posljednjim informacijama, poginulo je najmanje 77 osoba, dok ih je više od 500 ozlijeđeno, potvrdio je potpredsjednik Ekvadora Jorge Glas.

09:03 U najsnažnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetljeća pogodio Ekvador, jakosti 7,8,  u subotu je život izgubila najmanje 41 osoba a nastala je i šteta u obalnom području i gradu Guayaquili.

Predsjednik Rafael Correa proglasio je izvanredno stanje i pozvao zemlju od 16 milijuna stanovnika da ostane mirna.

“Izražavamo bezgraničnu ljubav obiteljima stradalih”, napisao je na Twitteru prekidajući posjet Italiji kako bi se vratio u zemlju.

Vlasti su pozvale stanovnike obalnih područja na evakuaciju zbog straha od plimnog vala. Prestrašeni stanovnici izašli su na ulice glavnog grada Quita, udaljenog stotine kilometara od epicentra potresa koji je pogodio obalno područje.

Vlasti su objavile kako će broj poginulih vjerojatno rasti i da su štete “ozblijne” posebno u zapadnim obalnim područjima u blizini epicentra i u gradu Guayaquilu.

“Na nesreću dosad je 41 građanin izgubio život”, kazao je podpredsjednik Jorge Glas ističući da je to najsnažniji potres koji je pogodio zemlju od 1979.

https://www.youtube.com/watch?v=Z80jBFRd60Q

Potres je zabilježen na dubini od  20 kilometara i osjetio se širom zemlje.

“Neka su sela potpuno uništena”, kazao je Gabriel Alcívar, gradonačelnik Pedernalesa u pogođenoj pokrajini Manabi. “Ono što se dogodilo ovdje u Pedernalesu je katastrofalno”.

Ramón Solorzano (46) iz grada Manta kazao je kako se priprema napustiti grad s obitelji.

“Većina je ljudi na ulicama s ruksacima i kreće se prema povišenim područjima”, kazao je u telefonskom razgovoru putem aplikacije WhatsApp. “Na ulicama su pukotine, nema struje i telefoni ne rade”.

Dijelovi glavnog grada također su ostali bez struje i telefona a slike objavljene na društvenim medijima pokazuju pukotine na zidovima shopping centara.

https://www.youtube.com/watch?v=7EQ3f0z1a-Q

Pacifički centar za cunami upozorio je na mogućnost valova do metra na nekim dijelovima ekvadorske obale.

Prema vladi proizvodnja nafte nije poremećena no glavna rafinerija Esmeraldas, smještena u blizini epicentra, prekinula je s radom.

U gradu Guayaquilu srušio se most a ima oštećenja i na zgradama. Kontrolni toranj u zračnoj luci u gradu Manti srušio se.

Komentiraj