SMRTONOSNE SUPERBAKTERIJE Do 2050. ubijat će 10 milijuna ljudi godišnje

Pixabay

Znanstvenici posljednjih godina sve ozbiljnije upozoravaju da se superbakterije, otporne na najjače antibiotike, i njihove kombinacije ubrzano šire svijetom.

Jedno novo američko istraživanje značajno je pojačalo razloge za zabrinutost. Studija objavljena prije dva dana u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazala je da su enterobakterije otporne na karbapeneme (CRE) u američkim bolnicama raznovrsnije u smislu vrsta kao i u smislu genetske raznovrsnosti nego što se ranije mislilo. Znanstvenici s MIT-ja i Harvarda otkrili su da se one šire i evoluiraju neprimjetno, bez vidljivih simptoma.

„Do sada je fokus uobičajeno bio na liječenju pacijenata oboljelih od infekcija povezanih s CRE-ovima. No, ako ih želimo zaustaviti, moramo se ozbiljnije posvetiti nezamjetnim prijenosima u našim zajednicama i zdravstvenim ustanovama“, rekao je u priopćenju za medije profesor epidemiologije na Harvardu te jedan od autora studije, William Hanage.

Bakterije CRE, otporne na više raznih antibiotika, šire se uglavnom u zdravstvenim ustanovama. U svijetu godišnje uzrokuju 700.000 smrti. Prema procjenama Review on Antimicrobial Resistance, do 2050. taj bi broj mogao narasti na 10 milijuna. Čelnik U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Tom Fried, nazvao ih je bakterijama iz noćnih mora.

Komentiraj