EPA/IGOR KUPLJENIK

Slovenska oporba smatra da je Cerar već morao poslati poruku da će postaviti žicu na granicu

Više zastupnika najveće oporbene stranke u slovenskom parlamentu u srijedu je u Brežicama, Rigoncima i Šentilju razgledalo prilike u vezi s dolaskom i odlaskom migranata iz tamošnjih tranzitnih centara, te kritiziralo vladu premijera Mire Cerara rekavši da reagira prekasno na migrantski val na koji se morala ranije pripremiti.

“Do ovoga ne bi došlo da se vlada ravnala po uzoru na Mađarsku koja je postavila žicu na dijelove granice izložene izbjeglicama i migrantima”, kazao je nakon susreta s brežičkim gradonačelnikom Ivanom Molanom bivši  ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak.
On se na toj dužnosti nalazio u vrijeme ranije vlade Janeza Janše i parlamentarni je zastuponik Janšine Slovenske demokratske stranke.

  • “Da smo postupali kao Mađarska, svijetu i državama iz kojih izbjeglice dolaze na vrijeme bi poslali poruku da su naše granice za njih zatvorene”, kazao je Gorenak, dodavši da bi se to sigurno i dogodilo da je na vlasti još uvijek Janšina vlada.

Zbog velikog broja migranata koji su prošlli kroz Dobovu i Brežice, a osobito paljenja šatora u Brežicama koje su navodno izazvali migranti jer su bili nezadovoljni sporom registracijom i upućivanjem na austrijsku granicu, u tim je sredinama prisutno veliko nezadovoljstvo, a gradonačelnik Molan kazao je da ne žele prihvatiti nove migrantske centre i da je postupak u migracijskoj krizi nehuman i prema slovenskim policajcima i prema migrantima koji nakon prelaska granice moraju po uputstvima policije pješačiti kilometima da  bi stigli do prihvatnog centra i bili popisani. On predlaže da se slovenska policija o postupcima i dinamici prihvata bolje dogovara s Hrvatskom i Austrijom.

Janšina stranka u utorak je kritizirala Cerarovu vladu  zbog kasnog donošenja izmjena zakona o obrani po kojima bi vojska u sučeljavanju s migrantima preuzela neke ovlasti policije, ali koji još nije operativan, a Gorenak je rekao da se ionako radi o predstavi jer je vojsku za policijske zadaće ionako moguće angažirati i po odredbama starog zakona o obrani.

Komentiraj