Slovenija: Zbog snijega i mraza goleme štete na poljoprivrednim kulturama

Autor:

Ljubljana 28.4.2016 - Zbog obilnih snježnih padavina u Sloveniji je u èetvrtak bez elektriène struje ostalo desetak tisuæa potrošaèa, najviše na podruèju Ljubljane i Dravograda, bilježe se teškoæe u prometu i više nesreæa, a velika je i opasnost  sniježnih odrona u visokom gorju.
foto HINA/ STA/ Mojca Zorko/ ua

Niske noćne temperature, koje su početkom tjedna pale ispod nule, te snijeg koji je uslijedio izazvao je goleme štete u poljoprivredi, osobito u voćarstvu i vinogradarstvu, ali i na drugim kulturama, a pogođeni su i pčelari, procjenjuje u petak slovenska poljoprivredna komora koja će procjenu štete nakon analize objaviti idući tjedan.

Težak snijeg koji je pao u najvećem dijelu zemlje sredinom tjedna, kada su biljke već bile u fazi cvatnje nakon dugog razdoblja vrlo toplog vremana, lomio je grane i nanio velike štete u voćnjacima i vinogradima, a niske temperature i mraz uništili su cvijet pa je negdje šteta i do 90 posto.

Konkretna šteta bit će poznata za desetak dana, ali je velika, pa vinogradari govore o katastrofi, a prinosi u voćarstvu bit će smanjeni na minimum. Stručnjaci su vrlo skeptični u pogledu mogućih prinosa u voćnjacima i vinogradima:
“Dok je hladnoća, sve još izgleda zeleno i ne možemo ocijeniti je li biljka živa ili je odumrla. Treba pričekati, ali nije dobro”,  kazao je  Miran Naglič iz poljoprivredne komore koji očekuje da se će nakon otopljenja u vinogradima i voćnjacima pokazati mnogo uništenih i odumrlih biljaka, a upozorava i na potrebu fotofarmaceutskog tretmana kako bi se izbjegle daljnje štete.
Na velike štete na poljima tuže se i oni koji su rano sadili krumpir pa je on već iznikao i uništen je mrazom, a isto vrijedi i za rano sađeni kukuruz.
Pčelarske udruge procjenjuju da su mraz i snijeg uništili 70 posto bagremove paše za pčele, što je njjihova glavna hrana u ovo doba godine, pa će prinosi meda ove godine biti daleko manji od lani, kada je proizvedeno 2000 tona.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)