STA/ HINA/ Rasto Bozic/

Slovenci lokalizirali velik požar kod Novog Mesta

Lokalni vatrogasci uz pomoć slovenske vojske uspjeli su u petak u popodnevnim satima lokalizirati veliki požar u tvrtki za preradu otpadnog materijala do kojega je došlo u četvrtak navečer kod Novog Mesta.

Uzrok požara u kompaniji Ekosistemi, u mjestu Zalog u općini Straža kod Novog Mesta, još nije utvrđen, a policija je u petak objavila da će im za ispitivanja mjesta nesreće biti potrebno idućih nekoliko dana jer pristup požarištu još nije moguć.

Ministrica za okoliš i prostor Irena Majcen nije isključila da je požar bio namjerno podmetnut, te je najavila donošenje zakonskih propisa po kojima će tvrtke koje se bave preradom sekundarnih sirovina na skladištima materijala morati osigurati 24-satno dežurstvo, što do sada nije bio slučaj.

Zbog požara uslijed kojega je u okolici Zaloga još uvijek prisutan gusti crni dim i neugodan miris zdravstvene i sanitarne službe savjetovale su stanovnicima šire okolice da do daljnjega ne koriste kišnicu, niti voće i povrće iz vrtova i voćnjaka.

Tvrtka Ekosistemi objavila je da je u požaru pretrpjela golemu materijalnu štetu jer im je cijelo postrojenje u požaru uništeno, kao i najveći dio repromaterijala – otpadnog drvnog materijala i plastike.

Policija je najavila da će do večeri u svoje kuće biti vraćeno 38 stanovnika Zaloga koji su sinoć morali biti evakuirani iako su vatrogasci uz pomoć helikoptera za gašenje požara slovenske vojske na vrijeme intervenirali kako se požar ne bi proširio.

Riječ je o drugom požaru u istoj tvrtki u zadnje tri godine i trećem požaru u Sloveniji u pogonima za preradu otpada ove godine.

U najvećoj takvoj nesreći koju neki zovu i pravom ekološkom katastrofom u poduzeću Kemis u Vrhniki je prije nešto više od dva mjeseca izgorjelo 270 tona raznih kemijskih i farmaceutskih materijala, od čega je 40 posto bilo vrlo opasno po zdravlje i okoliš, zbog čega su stanovnicima šire okolice te tvrtke u vlasništvu Gorenja nekoliko mjeseci zabranjivali korištenje kišnice i hrane iz vrtova.

Vlada je priznala da je komunikacija s građanima u toj nesreći bila vrlo slaba, zbog čega su poduzete mjere kako bi se slični incidenti ne bi ponavljali u budućnosti.

Prije nekoliko godina tadašnji premijer a sadašnji predsjednik države Borut Pahor zbog nemara je smijenio Karla Erjavca, tadašnjeg ministra za okoliš, i to zbog toga jer nije ubrzao rješavanje ekoloških problema i usklađivanje slovenskih ekoloških propisa s direktivama Europske unije.

Komentiraj