Škare Ožbolt: „Kao buduća gradonačelnica uvijek ću voditi brigu o Romima”

Povodom današnjeg Svjetskog dana Roma kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt  je naglasila kako će voditi računa o svakodnevnoj uključivosti romske populacije

„Kao buduća gradonačelnica uvijek ću voditi brigu o Romima podržavajući obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu, kulturnu i svaku drugu uključivost u život Zagreba.“

Dio programa Vesne Škare Ožbolt je osiguravanje svih standarada života koje Zagreb nudi svojim stanovnicima, istodobno poštujući posebnost svake zajednice. Posebno će raditi na jačanju svijesti o pripadnicima svih nacionalnih manjina poglavito kada se radi o procesima odlučivanja te stvaranja formalnih pretpostavki za uključivanje njihovih predstavnika u nadležna tijela.

„Vodit ću brigu da Romi budu više osviješteni o svojim mogućnostima i načinima ostvarivanja vlastitih prava, te da se njihovi uvjeti života u gradu poboljšaju“, naglašava Škare Ožbolt.

Među najvećim problemima koji su prisutni u romskim zajednicama su slaba obrazovanost i specifični načini života koji rezultiraju neformalnim oblicima rada i društvenom marginalizacijom.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi 16.975 Roma, dok ih je u Zagrebu.

Komentiraj