Nad slovenskim se liječnicima zbog nedavnog štrajka provodi svojevrsni mobing, a njihov je sindikat proglašen “državnim neprijateljem”, potužio se u pismu povjereniku za ljudska prava Vijeća Europe Nilsu Muižnieksu predsjednik tog sindikata Konrad Kuštrin.

U pismu Kuštrin tvrdi kako je u Sloveniji zbog nedavnog dvotjednog liječničkog štrajka i dogovorenih 40 milijuna eura za poboljšanje stanja u javnim zdravstvenim ustanovama stvorena vrlo netolerantna atmosfera u kojoj su ih ostali sindikati javnog sektora optužili da ruše sustav plaća, kako bi poboljšali svoju pregovaračku poziciju, te da u kampanji protiv liječnika sudjeluju i dvije od stranaka u vladi, pa moli za savjet kako djelovati u toj “urgentnoj” situaciji.

Kuštrin je u pismu kao ilustraciju nezadovoljstva stanjem u javnom zdravstvu  koje se neopravdano usmjerava na liječničku profesiju naveo slučaj od prije tri mjeseca kad je bolesni pacijent u Izoli ubio liječnika jer je dugo čekao na operaciju i policajca koji se našao na mjestu događaja.

Ostali sindikati u javnom sektoru pripremaju javne demonstracije kako bi se izborili za svoje mnogo veće zahtjeve za većim plaćama, ukazujući prstom na liječnike koji se u javnosti prikazuju kao dežurni krivci za nezadovoljstvo, te državni i klasni neprijatelji, naveo je u pismu predsjednik slovenskog liječničkog sindikata Fides.

“U pismu je cijeli niz krivih činjenica, u skoro nijednoj rečenici nema istine, a neke iznesene optužbe imaju nevjerojatne dimenzije”, kazao je za ljubljansko “Delo” od subote Branimir Štrukelj, predsjendik sindikata zaposlenih u obrazovanju i znanosti.

Kazao je da je šokiran što liječnički sindikat sa zahtjevima zaposlenih u toj djelatnosti povezuje čak i ubojstvo liječnika u Izoli, te da su ostali sindikati u zahtjevima za povećanja plaća svoje kritike uvijek usmjeravali na vladu, a ne na ostale sindikate.

Predsjednik sindikata javnih službenika Jakob Počivavšek izjavio je za “Delo” da je u pismu liječničkog sindikata povjereniku Vijeća Europe “mnogo laži”, te da je osnovni zahtjev javnog sektora da budu u pravima jednaki.

No, to da je vlada potpisala sporazum s liječnicima o njihovim zahtjevima znači da su se promijenili i uvjeti pod kojima su s vladom spremni pregovarati ostali, naveo je Počivavšek.

Mediji navode da bi pristanak vlade na ispunjenje zahtjeva ostalih sindikata značio probijanje deficita u državnom proračunu za iduću godinu, što ga je parlament već prihvatio, na što vlada ne može pristati, pa će do kraja godine vjerojatno morati u parlament uputiti prijedlog interventnog zakona o plaćama za javne službenike i ostali javni sektor.

Komentiraj