ŠEST GODINA NAKON TSUNAMIJA Japan se prisjeća žrtava

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japan se u subotu prisjeća žrtava potresa i tsunamija od prije šest godina iza kojih je uslijedila nuklearna katastrofa od koje se zemlja još uvijek nije oporavila.

Kao i svake godine odonda, očekuje se da će tijekom cijelog dana tisuće osoba pohoditi 500 kilometara dugu obalu u opustošenim područjima na sjeveroistoku arhipelaga.

Javna tv postaja NHK prikazuje od jutra prizore stanovnika koji bacaju cvijeće u ocean kako bi smirile duše pokojnika.

Gomila se okuplja u Sendaiju, Ishinomakiju, Rikuzentakati, Minamisanrikuu i na svim mjestima čije je ime povezano s trostrukom katastrofom: potresom i cunamijem u kojima je stradalo i nestalo 18.446 osoba, te nesrećom nuklearne centrale nakon koje je zbog zračenja raseljeno 123.000 osoba.

Minuta šutnje održana je u čitavoj zemlji u trenutku kad je 11. ožujka 2011. u vodama glavnog otoka Honshua došlo do potresa jačine 9 koji je snažno zatresao veliki dio zemlje i podigao divovski smrtonosni val za koji Japanci kažu da se događa “jednom u tisućljeću”.

Užasan film strave još uvijek je prisutan u ljudima koji su preživjeli katastrofu: horde zaposlenika koji se pokušavaju izvući iz nebodera u Tokiju, prevrnuti vlakovi u regijama na sjeveroistoku, nevjerojatne snimke sela doslovce odnesenih cunamijem, tisuće i desetci tisuća nestalih..

Službena svečanost u prisustvu premijera Shinza Abea održat će se u Tokiju. Carski par, za razliku od prošle godine na petu obljetnicu, ove godine neće biti prisutan nego će ga zastupati njihov sin princ Akishino.

“Vlada će nastaviti ubrzavati rekonstrukciju opustošenih zona imajući na umu da se brojne evakuirane osobe još uvijek nisu vratile svojim domovima”, obećao je Shinzo Abe u pisanoj izjavi objavljenoj u subotu.

No, brojne raseljene osobe predbacuju vladi da požuruje povratak stanovnika u zagađena područja kako bi se stanje normaliziralo prije Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Komentiraj