SDP-ovci sumnjaju da njihov šef plasira informacije o velikoj koaliciji koju zagovaraju tehnomenadžeri

Više izvora iz SDP-a Nacionalu je tijekom prošloga tjedna izjavilo da sumnjaju kako iza plasiranja informacija o velikoj koaliciji s HDZ-om i o postojanju tzv. tehnomenadžerske struje unutar stranke koja bi podržavala tu koaliciju stoji predsjednik stranke Davor Bernardić i njegovi bliski suradnici iz vrha stranke. Ti isti izvori smatraju da Bernardić plasiranjem takvih informacija zapravo priprema teren i alibi u slučaju da Zoran Milanović ne uspije ući u drugi krug predsjedničkih izbora. Milanovićev neuspjeh Bernardić bi onda pripisao onima koji se javno zalažu za veliku koaliciju s HDZ-om te bi tako pokušao još više učvrstiti svoju poziciju na čelu stranke.

Ovakve optužbe protiv predsjednika SDP-a pokazuju da situacija u stranci ni približno nije onakva kakvom je Bernardić pokušava prikazati i da u najvećoj oporbenoj stranci još uvijek ima puno onih koji se ne slažu s politikom koju vodi Bernardić. Iako Bernardić tvrdi da je SDP trenutno jedinstven i da svi u vrhu stranke zajedno rade na jednom cilju, pobjedi Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, sve je više onih koji smatraju da predsjednik SDP-a u posljednjih nekoliko tjedana ponovno vuče krive poteze s kojima izaziva revolt dijela članova. Posljednji u nizu je i njegov napad na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića prošloga tjedna u Saboru. Nekoliko saborskih zastupnika SDP-a s kojima smo razgovarali smatra da je taj Bernardićev potez bio nepromišljen te je predsjednik SDP-a potpuno nepripremljen krenuo u napad na predsjednika Sabora.

Bernardić je u saborskoj raspravi javno prozvao Jandrokovića da mu je poreznim reformama vlade plaća narasla 4000 kuna otkako je Plenkovićeva vlada stigla na vlast, što se pokazalo netočnim, iako je Bernardić i kasnije na društvenim mrežama pokušao opravdati svoj napad prikazom imovinske kartice Gordana Jandrokovića. Jedan saborski zastupnik ovako je komentirao cijelu situaciju:

„Bernardićeva proziva Jandrokovića bi imala smisla da Jandroković nije u razdoblju na koje se Bernardić poziva postao predsjednik Sabora, normalno je da mu se povećala plaća. Isto kao što se plaća povećala i svakom drugom zastupniku koji je član nekog odbora ili kolegi Hajdašu-Dončiću koji je postao potpredsjednik Sabora.“

Takvim javnim istupima, tvrde naši sugovornici, Bernardić ugrožava dobar rejting SDP-a koji se u posljednjim anketama potpuno približio HDZ-u. Jedan od sugovornika iz vrha stranke izrazio je i nezadovoljstvo načinom na koji SDP radi na programu za iduće parlamentarne izbore sljedeće godine, a o čemu je Nacional pisao u prošlome broju. On tvrdi da su se ljudi zaduženi za programe izolirali od ostalih članova stranke i da ne prihvaćaju prijedloge i savjete koje im za određene dijelove programa stižu od ostalih članova. Ovaj naš sugovornik tvrdi i da je nezadovoljan dijelom gospodarskog programa koji je iznio predsjednik SDP-ova savjeta za gospodarstvo Josip Tica:

„Malo me je iznenadio dio u kojem Tica kaže da se mogu provesti reforme bez da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru. Ako ćemo krenuti tim putem, mogli bismo završiti kao i Jeremy Corbyn u Velikoj Britaniji koji zaostaje desetak posto za Borisom Johnsonom, iako je ovaj vjerojatno jedan od najnepopularnijih političara u povijesti Velike Britanije. Ne možemo provoditi takve politike i praviti se da će birači pasti na ta jeftina obećanja kada je svima jasno da ozbiljne reforme nema bez otkaza u javnom sektoru.“

Komentiraj