Glavni odbor SDP-a u subotu je potvrdio prijedlog Predsjedništva stranke o raspuštanju stranačkih organizacija u Splitu, Grubišnom Polju, Poreču, Dugom Selu i Gračacu, doznaje se neslužbeno u toj stranci.

Tijela u Ražancu i Višnjanu raspuštena su još ranije, pa nije bilo potrebe da o tome danas odlučuje Glavno odbor, objašnjavaju u SDP-u.

Protiv raspuštanja ogranaka na sjednici je, kako se doznaje, govorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je upozorio da su birači uvijek nagrađivali demokratičnost u SDP-u, za razliku od HDZ-a, te pozvao predsjednika da povuče taj prijedlog, no njegove argumente Glavni odbor nije prihvatio.

Odluku o raspuštanju organizacija Predsjedništvo je donijelo još u svibnju, što je u dijelu stranke i javnosti protumačeno kao obračun predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s onima koji su na unutarstranačkim izborima stali iza njegova protukandidata Zlatka Komadinu.

Iz vrha SDP-a uzvratili su, međutim, kako se Predsjedništvo vodilo isključivo namjerom da što kvalitetnije stranku pripremi za izbore, a kad je riječ o splitskom ogranku, koji je do tada vodio gradonačelnik Ivo Baldasar, spominjale su se i “vrijednosno-svjetonazorske razlike i nepovratno narušeni međuljudski odnosi”.

Nezadovoljstvo raspuštanjem ogranaka Komadina je pokazao i prije sjednice Glavnog odbora. “Vidimo da je prva točka sjednice okupljanje, a već druga raspuštanje. Okupljamo druge, a raspuštamo sebe”, kazao je novinarima.

Ponovio je kako je spreman pomoći stranci na izborima, ali kako to od njega još nitko nije zatražio. Komadina očekuje da će u narednom razdoblju razgovarati s Milanovićem o tome treba li se angažirati kao kandidat na izbornoj listi.

Glavni odbor imenovao je i koordinatore po izbornim jedinicama u Hrvatskoj, a to su Zoran Milanović, Gordan Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Domagoj Hajduković, Zdravko Ronko, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Željko Jovanović, Ranko Ostojić i Boris Lalovac.

Komentiraj