Savić: “Moody’s potvrdio reformske aktivnosti Vlade”

Savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić izjavio je za HRT kako je podizanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj “bilo očekivano”.

Agencija Moody’s podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na ‘Ba1’, ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti.

Savić kaže da je podizanje kreditnog rejtinga rezultat svega onoga što je vlada u posljednjih nekoliko mjeseci učinila, posebno njezine reakcije na pandemiju koronavirusa.

“Što se tiče dizanja rejtinga za jednu razinu to je bilo očekivano. Mene osobno čudi što se nije desilo i ranije jer su preostale dvije agencije povećale kreditni rejting zemlje na investicijsku razinu još 2019. Moody’s je sada potvrdio sve reformske napore i aktivnosti koje je Vlada učinila, izuzeto je veliki naglasak stavljen na ono što smo učinili na putu ka eurozoni. Prepoznata je i jaka reakcija Vlade na početku pandemije, ocijenili su da su mjere poduzete kako bi se ublažio utjecaj pandemije koronavirusa bile pravodobne i efikasne. Sve to bi trebalo dovesti do vraćanja rejtinga i od strane ove agencije na razinu investicijskoga koji smo izgubili još 2013”, kazao je Savić.

Profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov kaže da agencije imaju svoje kalendare kada rade dodjele rejtinga pojedinim državama.

“Mi smo jednostavno sada došli na red da nam dodijele neki rejting. Bilo bi bolje da su nam ga dodijelili i ranije. Mi bi, jasno, voljeli da su oni nas odmah stavili u investicijski rejting ali skokovi takvih razmjera nisu uobičajeni i to se ne događa. Oni su nas dugo držali vrlo nisko. Sada smo stepenicu više, to je pozitivni pomak. Može se reći da su prepoznali pozitivno djelovanje mjera Vlade. Može se reći da bi gospodarstvo i fiskalna situacija u zemlji bili daleko bolji da pandemije nema. Pandemija se događa u svim zemljama i probleme s kojima se mi sada suočavamo događaju se i u drugim zemljama. U svakom slučaju je lijepo da su se i oni napokon pomakli jer su nas trebali već ranije bolje ocijeniti kao i ostale dvije agencije”, objasnila je Ivanov.

Komentiraj