Screenshot/N1

SASLUŠANJE U LONDONU Odluka o Todorićevu izručenju 20. travnja

Ivica Todorić u utorak je, u pratnji supruge vesne, stigao na sud u Londonu, gdje počinje saslušanje o njegovom izručenju hrvatskim vlastima. Novinarima je kazao da će im po završetku ročišta dati izjavu o cijelom slučaju, javlja Dnevnik.hr.

Na sud u Londonu stigli su i Todorićevi odvjetnici, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Kako javlja N1, Hrvatsku zastupa jedna od najuspješnijih britanskih odvjetnica u ovom području Clare Montgomery. Saslušanje za započelo, a sutkinja je trkla da nikada nije imala ovako detaljan zahtjev za izručenjem.

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson poziva se na članak 12a i traži da ga se ne izruči, jer je istraga u vrlo ranoj fazi i sporo napreduje.

Svjedok obrane sa London School of Economics, dr. Will Bartlett, koji je stručnjak za ekonomski razvoj istočne Europe, govorio je o povezanosti politike i Agrokora. Govorio je i o okolnostima preuzimanja Mercatora i utjecaju politike na gospodarstvo u regiji.

Naveo je primjer Zdravka Marića koji je radio i za državu i Agrokor, a sada je ministar. na taj način obrana pokušava dokazati povezanost Agrokora i politike. Bartlett je spomenuo i ukidanje Saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, te zaključio kako bi se iza svega mogla kriti politička motivacija.

Svjedok Bartlett tvrdi da Todorić nije sudjelovao ni u jednom od 1000 sumnjivih i nikad istraženih procesa privatizacije te ne vjeruje da bi se sada počeo ponašati drugačije.

Za obranu u ulozi svjedoka eksperta govori Jadranka Sloković, koja svjedoči uz pomoć prevoditelja. Sloković je poručila kkao se još nikada nije susrela s ovakvim optužbama u ovako složenom slučaju. Rekla je i kako je po hrvatskom zakonu optužnica već mogla biti podignuta, ako je točno da DORH ima dovoljno dokaza.

Sloković je rekla da izvještaj revizorice Ivane Matovine nije dovoljan za potvrđivanje optužnice te da adekvatno vještačenje još nije provedeno. “Ne vjerujem da će Todorićeva optužnica biti potvrđena u sljedećih godinu dana”, kazala je Sloković u sudnici u Londonu.

Sloković na ročištu u Londonu tvrdi da u praksi Ivica Todorić neće moći platiti jamčevinu, jer mu je sva imovina zamrznuta, a pitanje je hoće li moći posuditi takav iznos. N1 javlja kako Todorić u zatvoru može provesti i više od tri godine, prije nego presuda bude donesena.

Nemojte me uvlačiti u hrvatske procedure, govorimo o stvarnim odnosima, 53 svjedoka su već ispitana i potvrdili su optužbe”, rekla je odvjetnica Republike Hrvatske, Clare Montgomery Jadranki Sloković. “Nitko od njih nije govorio o prijevari niti optužio Todorića”, odgovorila je Sloković.

Sloković je dodala kako nikakav novac nije pronađen na računima Ivice Todorića, na što je Montgomery ustvrdila da je uzimao novac iz kompanije. “Nije sakrio nijedan dokument”, kazala je Sloković. “Posuđivao je sve veće iznose iz Agrokora, ništa nije vraćao, to nije pošteno”, rekla je Montgomery.

Todorićeva odvjetnica komentirala je izjavu sutkinje da će se Todoriću sigurno suditi. “Ne slažem se, živimo u različitim zakonskim sustavima. Prvi put u karijeri čujem da hrvatski tužitelj najavljuje da će sigurno biti suđenja. To radi samo zbog ovoga saslušanja”, rekla je Sloković.

Davidson je pokušala dokazati da će Ivica Todorić biti u zatvoru nepotrebno dugo, uz tvrdnju da Hrvatska istraga nije ni blizu kraju, na što joj je sutkinja odgovorila kako je to vrlo slab argument.

“Uhidbeni nalog izdan je samo 3 radna dana nakon otvaranja istrage, odvagnite dokaze”, poručila je odvjetnica.

Sutkinja Arbuthnot upitala je tijekom rasprave tko je Zdravko Marić, te zar nije umiješan, odnosno gdje su dokazi o njegovoj umiješanosti. Također je zapitala i tko je Božo Petrov: “Zar je sudjelovao u velikoj zavjeri protiv Todorića?”

Odvjetnica Montgomery pobija argumente Sloković o dokumentima koje treba dodatno vještačiti: “Dokaz je dokaz,” dodavši: “Bez obzira na političke motive onih koji su željeli Istražno povjerenstvo, samo suđenje može dati pravi odgovor, jer dokazi pokazuju da je Todorić počinio veliki kriminal”.

Sutkinja Emma Arbuthnot 20. travnja u 9 sati ujutro objavit će odluku o izručenju Todorića Republici Hrvatskoj.

 

Londonski sud danas odlučuje o izručenju Todorića

Komentiraj